Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům v Chomutově

Autor: LABOR13 | Martin Vomastek, Jiří Bardoděj, Albert Pražák
Spolupráce: Bobeš Novotný
Adresa: Pod Strání, Chomutov, Česká republika | mapa
Realizace: 2014

Významnou roli v projektu rodinného domu v Chomutově hraje geografická poloha pozemku, která díky svému svažitému terénu na samém okraji města poskytuje neopakovatelný pohled přes městskou krajinu. Další hodnotu polohy pak představuje jižní orientace svahu pozemku, splývající zároveň s výhledovým směrem na Chomutov.
Po zvážení všech těchto okolností a jejich benefitů jsme navrhli dům, který z nich přímo vychází, přijímá je a dále rozvíjí. Představuje jej geometricky jednoduchá jednopodlažní stavba obdélníkového půdorysu, kterou jsme umístili na severní hranu parcely. Účel je jasný: maximálně uvolnit nezastavěnou část pozemku pro velkou zahradu a podpořit nabízející se možnost výhledu. Návrh odráží i požadavek investora, jenž si přál prostornou garáž, kterou jsme tedy zapustili do terénu pod obytnou část domu. Celkové působení hmoty domu výrazně umocňuje velkoryse pojaté betonové schodiště, jenž vede přes celou zahradu kolmo pod hranu stavby, odkud pokračuje ve své odlehčené variaci na pobytovou terasu, ze které se vchází do domu.
Jasná čitelnost vnějšího tvaru budovy se propisuje i do logického uspořádání pokojů, které jsou řazeny podélně vedle sebe a jejichž jednu stěnu vždy tvoří kompletně prosklené průčelí. Rodinný dům může být v tomto případě připodobněn výhledové plošině, jež vnáší do každé místnosti část své funkce. Z této pozice zabírá nejvýhodnější polohu hlavní a největší místnost obývacího pokoje spojeného s kuchyní, jíž přísluší největší možnost výhledu. Kvůli poměrně hlubokému zapuštění interiérů do vnitřní dispozice domu byl nad tuto obývací místnost nadstaven světlík, který zvětšuje
výšku stropu a stává se tak dalším zdrojem slunečního světla. Prostor mezi obývákem a kuchyní člení pouze nízká soustava skříní ve tvaru písmena L, jejíž delší část vybíhá od rohového krbu podél stěny s televizí ke kuchyňskému pultu, kde vytváří jednoduchou lavici pro posezení při vaření. Tvar i materiál pultu s žulovou deskou přebírá také kuchyňská linka. Veškeré další kuchyňské spotřebiče a úložné prostory jsou skryty v materiálově neutrální stěně bílé barvy. Vizuálně nejlákavějším objektem prostoru se ovšem stávají svítidla designéra Ingo Maurera s plátkovým zlatem, jejichž sytě červené závěsy vytvářejí další velmi zajímavý detail v jasné barevné souhře se subtilní konstrukcí konferenčních stolů.
Ze způsobu umístění pokojů na jižní straně domu vyplývá i vnitřní komunikace, kterou tvoří jediná úzká chodba s důmyslným řešením obkladů. Jedna strana chodby slouží vestavěným úložným prostorům a přístupu do menší koupelny se sprchou, v druhé stěně jsou pak integrovány dveře do dalších obytných místností a její obkladový materiál zároveň vbíhá i do těchto pokojů, kde z druhé strany stěny vytváří skříně – tím se ztrácí dojem uživatelsky nepotřebné nosné stěny. Co do rozměrů a zařízení odpovídá dětský pokoj pracovně, velkorysejší prostor pak nabízí ložnice manželů, jejíž dvě stěny představují rozměrné tabule skla průčelí. Ložnice sdílí s druhou, větší koupelnou jakousi „soukromou“ terasu, jež pokračuje úzkým pruhem podél pracovny a dětského pokoje v rozlehlou, hlavní pobytovou terasu, která dále přechází ve venkovní bazén. Zasunutí koupelny s vanou za hranu obytných pokojů poskytuje potřebné soukromí a současně nebrání pro dům důležitému výhledu. Neutrální vzhled betonové stěrky zde kontrastuje s růžovým sklem výrazné barvy.
Naším vizuálním záměrem bylo vytvoření jednotného prostorového dojmu v interiéru, čehož jsme dosáhli pomocí několika sjednocujících prvků. Jedním z nich se stává jednotná podlaha ve všech vnitřních prostorách domu v provedení materiálově nerušivé kamenné dlažby. Výrazný detail kruhových světlíků ve hmotě domu, které ji rozčleňují a prosvětlují prostor terasy, se dále opakuje a propisuje i do dispozic domu v podobě velkých, rovněž kruhových lustrů. Stropní světlíky nad pobytovou terasou, vytvářející přes den zajímavou hru světel, jsou zároveň zasklené a podsvícené LED pásky pro večerní posezení. Jako jiný sjednocující prvek pak může působit i častý kontrast barevných ploch a doplňků na jinak neutrálním pozadí.
Matěj Beránek






















Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 27.05.15
Návštěvnost: 26085 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Jsem nadšena Bedřiška 04.06.15 09:22
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.