Dům 8

8 Tallet

Dům 8
Spolupráce:Ole Elkjaer-Larsen, Henrick Poulsen
Adresa: Robert Jacobsens Vej, Ørestad, Kodaň, Dánsko
Realizace:2010
Užitná plocha:62000 m2
Náklady:73 000 000 Euro


Na jižním okraji Kodaně ve čtvrti Ørestad vznikl podle návrhu Bjarke Ingels Group bytový dům '8 Tallet', který je největší svého druhu v celém Dánsku. Projekt svými rozměry (230 x 100 metrů) i využitím připomíná soběstačný městský blok. Desetipodlažní objekt o celkové rozloze 62000 m² však nabízí pestřejší funkce než jen bydlení. V domě, jehož půdorys připomíná číslici osm, vedle sebe žijí singles, rodiny s dětmi i senioři. Rozsáhlý komplex kromě 476 bytů různých velikostí obsahuje také obchody, mateřskou školku, kavárnu, restauraci a dva parky k odpočinku. Komerční plochy jsou přístupné z parteru. Byty jsou umístěny v horních podlažích nad nimi, kam je však přístup po venkovních schodištích a rampách. Terasovitým odstupňováním se podařilo příznivě osvětlit obytné prostory a navíc poskytnout co nejlepší výhledy na nedalekou přírodní rezervaci Kalvebod Fælled.

„Dům 8 je spíše než architektonickým objektem trojrozměrnou rezidenční čtvrti. Skrz celým blokem se táhne ulice se 150 řadovými domky. Cesta se proplétá ze spodní úrovně ulice až na vrchol domu a zpět dolů. Společenský život a vzájemná setkávání sousedů je tradičně omezeno na úroveň parteru, ale Dům 8 rozšiřuje tyto možnosti až do nejvyšších podlaží domu.
Dům 8 je druhým realizovaným příkladem naší architektonické alchymie – myšlenka promíchání tradičního složení obchodů, řadových domů a bytů netradičním způsobem – kdy namísto zlata vytváříme přidanou hodnotu. Směs různých funkcí nám umožňuje najít v celkové kompozici ideální umístění pro každou z aktivit – obchody směřují do ulice, kanceláře se severním osvětlením a byty obrácené ke slunci a otevřeným výhledům.
Dům 8 je blokovou zástavbou, která se uprostřed zauzluje a zkroutí, aby zvýšila kvalitu života místních obyvatel.“

Bjarke Ingels
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od B.I.G.