Café ART

Café ART
Výmalba:Romana Zubalová
Adresa: Cihlářská 19, Veveří, Brno, Česká republika
Investor:Radana Volná, Zdeněk Polák
Projekt:01.2010
Realizace:02-04.2010
Užitná plocha:70 m2
Náklady:300 000 CZK


Café ART je kavárnou tradičního brněnského klubového Kina Art. Na začátku roku 2010 nás její nový provozovatel oslovil s projektem revitalizace interiéru, aby se po ročním období stagnace kavárna opět stala originální součástí brněnského kavárenského i kulturního života.
Při hledání konceptu řešení brzy došlo k rozhodnutí víceméně ignorovat nevzhlednou budovu Kina Art z konce 60. let, i její současný neutěšený stav. Zvolili jsme kontrastní přístup a vložili kavárnu jako okrasný šperk. Inspirací se stala doba založení kina (pod názvem Jugendkino) v roce 1919. Vzpomínka na Art deco, orient bary, palmy v interiérech, mramor, dekorativní sklo, opály a geometrický ornament.
Všechny doplňky interiéru, grafické řešení tiskovin i výběr servírovacího nádobí a skla se odvinuly od dominantního vzoru POIROT. Byl navržen ve spolupráci se slečnou Romanou Zubalovou, a vymalován ručně na nejdelší volnou stěnu kavárny pány Milanem Koberem a Petrem Fialou, v barevné kombinaci černobílé, tyrkysu a mědi. Tento ornament se stal určujícím prvkem celého interiéru.
Při zařizování nábytkem byl z části adaptován stávající vestavěný mobiliář - konkrétně bar a boxy, na svém místě zůstaly i příčky z copilitu. Židle z ohýbaných chromovaných profilů ARA ZJ04027 doplnily sedací nábytek. Stoly a lavice byly vyrobeny na míru v materiálové kombinaci černě mořeného bukového masivu a leštěných nerezových profilů.
Vizuální a tektonickou podobu kavárny doplňuje výběr starožitných skleněných karaf na víno a vodu, servírovacího porcelánu a skla, a živé palmy na parapetech pod okny.
Kromě alternativní filmové tvorby nabízí v současné době Kino Art ve spolupráci s kavárnou také výstavy vizuálního umění v Galerii Art pod kurátorským vedením Johany a Ondřeje Mertových.
Ing. arch. Martin Hrdina
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Martin Hrdina