Kežmarská chata

pasivně udržitelná chata ve Vysokých Tatrách

Kežmarská chata
Spolupráce:Pavel Kvintus, Martin Sedmák, Petr Hornát
Adresa: Vysoké Tatry, Slovensko
Soutěž:2014


Architektura
Zúčastnili jsme se mezinárodní architektonické soutěže na novou Kežmarskou chatu ve Vysokých Tatrách.
Náš návrh představuje lapidární tvar jednoduché kostky, která je osazena na jeden z jejích vrcholů a má za cíl vyvolat v pozorovateli pocit lehkosti a náhodnosti. Kvádr v krajině působí stejným dojmem jako bludný balvan, který zůstal na místě za ustupujícím ledovcem. Z pohledu z dálky ostré hrany objektu v kontextu horských štítů splývají s konturami okolních skal a přirozeně se tak zapojují do panoramatu místa.
Díky zvolenému osazení objektu je z každého místa vidět tři plochy fasády. Takto je podpořena hra světla a stínu, stejný efekt pozorujeme na okolních skalách. Prosklené plochy oken a fotovoltaických panelů, stejně jako lehká transparentnost plechového obložení, doplňují obraz místa o třpyt, odlesky a zrcadlení, které můžeme vidět na hladině plesa nebo na tajícím ledu.
Konstrukce objektu je z lepených dřevěných profilů, použit je modřín.

Rozdělení po podlažích:

1PP – garáž pro sněžný skútr, servisní vstup, lyžárna, sušárna, boty + batohy, toalety restaurace, technologie

1NP – restaurace, terasa

2NP -3NP – ubytování

podkroví – nouzové přespání, meditační místnost


TZB
Návrh jednotlivých technických zařízení budovy si klade za úkol splnění vysokých cílů v energetické soběstačnosti chaty. Je navržena energeticky pasivní budova.
Tvar a orientace chaty je maximálně uzpůsobena využití solární energie. Energetické fasády jsou orientovány na východ a jih a skloněny ke slunečním paprskům (východní fasáda: azimut -59°, skl. 34°; jižní fasáda: azimut +20°, skl. 60°). To umožňuje plné využití solární energie ať už fotovoltaickými panely (FVP) a termickými slunečními kolektory (TSK), ale také přímými zisky sluneční energie proudící prosklenými okny. Velikost panelů na východní fasádě zohledňuje zimní provoz, kdy je kratší doba slunečního svitu navíc jihozápadním směrem omezená okolními skalami.

Vytápění chaty je vzhledem velmi nízkým tepelným ztrátám plně zajištěno pomocí rozvodů vzduchu. Ohřev vzduchu (čerstvého, cirkulačního) je zajištěn ve vzduchotechnické jednotce s rekuperací tepla min. 85%. Akumulace tepelné energie bude v zásobnících topné vody. Ve společenské části bude umístěn krb na dřevo pro náladové vytápění s možností akumulace tepla v zásobníku.

Regulace
Vysoce sofistikovaný systémem regulace bude optimálně řídit provoz jednotlivých zařízení na základě shromážděných dat (klimatická data vč. předpovědí, obsazenost chaty, z tepelných čidel, měřičů spotřeb, stavu akumulace atd.), ale i prognóz o nejbližším využití chaty.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
vizualizace
dasti
26.03.15 07:41
koncept
stefan
26.03.15 08:32
vizu
maschiomaschio
26.03.15 11:58
pozoruhodné . . .
S. Kuchovský
29.03.15 07:47
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od A8000 s.r.o.