Dům u parku

Dům u parku
Rodinný dům se nachází na trojúhelníkovém, příkře svažitém pozemku se severovýchodní orientací. Stavebník při zvažování jeho koupě projevil jistou dávku odvahy a důvěry v začínajícího projektanta.
Pozemek je atraktivní hlavně pro bezprostřední kontakt s parkem - bývalou zámeckou zahradou. Dům leží ve svahu, který ohraničuje park. Výškový rozdíl mezi parkem a pozemkem umožnil krásné výhledy z domu přímo do korun bezmála staletých stromů.
Návrh domu vzešel ze zásadních požadavků stavebníka na bezbariérové přízemí s jednou příležitostnou ložnicí, celodenní proslunění hlavního obytného prostoru a jeho přímý kontakt se zahradou.
Dům se skládá ze tří vzájemně pootočených, uprostřed gradujících hmot - dvojgaráže, hlavní hmoty domu a snížené hmoty obývacího pokoje s terasou. Mezi dvojgaráží a nejvyšší obytnou částí je průchod s hlavním vstupem do domu. Z předsíně se vchází rovnou do hlavního obytného prostoru s kuchyňským, jídelním a obývacím koutem. Výrazným prvkem členícím interiér je krb. Na obývací kout, který je natočen tak, aby z něj byly výhledy do parku a do zahrady (nikoli na blízký sousední dům), navazuje terasa a horní část zahrady. Ložnice rodičů v patře má přístup na střešní terasu nad obývacím koutem. Dolní část zahrady navazuje na rozlehlý suterén ukrývající technické zázemí domu a skladovací plochy. Rozmístění venkovních pobytových teras umožňuje posezení na slunci i ve stínu, s výhledem do vlastní zahrady i do parku.
Dům je postaven zděnou technologií z vápenopískových tvárnic nadstandardně zateplených fasádním polystyrenem. Vodorovné konstrukce jsou monolitické betonové, výplně venkovních otvorů dřevěné. Pro vytápění a ohřev TUV je použito tepelné čerpadlo, ohřev místností zajišťuje nucené větrání s rekuperací. Jedná se o pasivní dům, který dosáhl na dotace programu Zelená úsporám.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od nazemiarchitekti