Interiér bytu 3+kk

Interiér bytu 3+kk
Adresa: Mojmírovo náměstí, Královo Pole, Brno, Česká republika
Projekt:leden 2011
Realizace:2011; 2013
Užitná plocha:99 m2


S klientkou jsem se poprvé potkala v říjnu 2010 v rozestavěném bytovém domě na Vodní ulici v Brně. Měla zde vybraný byt ke koupi a potřebovala se s architektem pobavit o jeho potenciálu pro potřeby vlastního bydlení. Tehdy jsem jí byt nedoporučila hned z několika důvodů, a tak se rozhodla smlouvu neuzavřít a dál hledat na trhu s realitami. V listopadu 2010 jsme se potkaly znovu, tentokrát na stavbě bytového domu v Králově poli na Mojmírově náměstí. A tady se nám podařilo konečně najít vyhovující byt. Dům sice nijak nevynikal architektonickou kvalitou, ale dispozičně i lokalitou splňoval požadavky klientky. Navíc bylo ke koupi i komfortní zázemí k bytu v podobě samostatné garáže a zděné sklepní kóje.

S ohledem na tempo stavby jsme rychle začaly vymýšlet úpravy dispozice bytu a vybírat materiály. Koupelnu bylo nutné rozšířit na úkor ložnice a pračku ze šatny přesunout do koupelny. Do ostatních částí bytu nebylo třeba zasahovat. Po vzájemné domluvě jsme vybraly na podlahu dřevěnou masivní mozaiku z guaiaviry, která vizuálně působí podobným dojmem jako ořech, ale je o dost levnější. Část podlahy je vylitá epoxidovou stěrkou ve žlutozeleném odstínu. Ocelové zárubně jsme zvolily s detailem stínové drážky. Dveře bílé plné nebo s kulatým prosklením s mírně industriálními detaily. Obklady evokující atmosféru betonové stěrky. Některé stěny jsou provedeny stěrkou se vzhledem betonu. Topená tělesa hladká bílá. Zásuvky a vypínače stříbrné. Základní nábytek vestavěný na míru (kuchyně, koupelna, šatna, knihovna, stůl a židle) v bílo-stříbrné kombinaci. Sklo za kuchyní na přání klientky výrazné zelené barvy. A jak to bude dál nejspíš teprve ukáže čas.

Na počátku procesu realizace jakékoliv stavby je vždy velice těžké odhadnut zkušenosti stavební firmy a řemeslníků, kteří budou věc realizovat a předem je promítnout do zakázky. Někdy se člověk snaží předejít komplikacím doporučením ověřených firem. Nakonec ale zjistí, že i ty mohou mít výkyvy ve svých výkonech. Je zde zkrátka tolik neovlivnitelných procesů, které mohou výsledek ohrozit, že architektovi nezbývá, než být chronickým optimistou, aby uvěřil, že právě jemu se podaří ten český standard vizuálně někam posunout. Volba některých ne úplně standardních materiálů vyžaduje vždy osobní odvahu klienta. U této realizace byla klientka nejen odvážná, ale i dostatečně razantní na to, aby na stavbě dosáhla potřebného výsledku. Takže jí tímto mockrát děkuji.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Jana Štěrbáková