Rekonstrukce bytu Solidarita

Rekonstrukce bytu Solidarita

Rekonstrukce třípokojového bytu v domě z 60. let. Dům je cihlový, ale dispozice bytů jsou klasicky panelákové. Kromě obvyklých neduhů, jako jsou nadbytečné úzké chodbičky a spousta dveří, měl tento byt ještě jedno specifikum a to obrácené uspořádání pokojů vzhledem ke světovým stranám i k vnitřní dispozici. Z nějakého důvodu zde byla stejně jako v ostatních bytech v tomto domě na západní, světlejší, straně umístěna ložnice, propojená dveřmi s kuchyní. Větší obývací pokoj byl na východní straně, kde jsou navíc okna zastíněna vzrostlými stromy, od kuchyně a ložnice byl oddělený chodbičkou. Obývací, "parádní", pokoj byl od provozu kuchyně co nejvíce oddělený a orientovaný do ulice, jak to odpovídalo tradičnímu dispozičnímu uspořádání, které bylo však již v době vzniku těchto domů přežité.
Cílem rekonstrukce bylo tedy pokud možno půdorys uvolnit, na poměrně malé ploše vytvořit plynulý prostor, kde na sebe místnosti a jejich funkce navazují logicky a podle současných potřeb mladé rodiny, která zde žije. To vedlo nezbytně ke zbourání všech příček, zmizela typická chodbička mezi pokojem a kuchyní, díky tomu mohla být o něco zvětšena koupelna.
Centrální plocha obývacího pokoje je ponechaná co nejvolnější, jeho prostor je vymezen z jedné strany vloženým boxem z bílých OSB desek, který tvoří šatnu, na další straně černou OSB stěnou, která za sebou ukrývá blok s kuchyní a jádrem s koupelnou a WC. Jediné klasické dveře z něj vedou do dětského pokoje. Ložnici je možné uzavřít novými posuvnými dveřmi skrytými v pouzdru ve stěně šatny, další posuvné dveře, mezi obývacím pokojem a chodbou, vysoké až ke stropu budou vloženy do pouzdra, které je připravené za černou stěnou v obývacím pokoji, ovšem až děti o něco povyrostou a skleněné dveře pro ně nebudou nebezpečné.
Aby byl prostor využitý co nejefektivněji, je v podstatě veškerý nábytek vyrobený na míru, včetně jídelního stolu, který plní také funkci pracovny, když se monitor počítače na pohyblivém rameni vyklopí do odpovídající polohy.
Dubové parkety byly naštěstí v poměrně zachovalém stavu, v obývacím pokoji ale bylo nutné je rozebrat a betonovou podlahu zbrousit, aby zmizely až dvoucentimetrové výškové rozdíly mezi původními místnostmi. PVC v kuchyni, chodbě a příslušenství nahradily cementové stěrky, které se objevují také na stěnách, v kuchyni za linkou, v koupelně a na WC.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Jo
Pavel Machar
14.02.15 11:42
Solidarita
Petr Kox
15.02.15 07:28
Solidarita
Jiří Paleček
16.02.15 09:13
kuchyně
imho
16.02.15 10:02
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Magda Palečková, Jiří Paleček