Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Státní gymnázium Gainfarn

Autor: franz architekten
Adresa: Petzgasse 36, Gainfarn, Bad Vöslau, Rakousko
Investor: BIG - bundesimmobiliengesellschaft m.b.h.
Náklady: 15 700 000 Euro Realizace: 2012 - 2014
Soutěž: 2010 Užitná plocha: 8937 m²
Zastavěná plocha: 5985 m² Plocha pozemku: 34562 m²

Čtyři kamarádi

Ze starého nové — Zadání soutěže znělo: přeměnit starou lesnickou školu ze sedmdesátých let na moderní vzdělávací ústav. Konstrukce některých částí budovy, jako například internát nebo byty pro učitele, nesplňovaly nároky na vyučovací prostory a musely byt zbourány. Takto získaný materiál se použil na zasypání sklepů a vyrovnání terénu. Naopak starý trakt s učebnami a tělocvična mohly být zachovány a byly doplněny o nový trakt s učebnami a velkou sportovní halu. Tato čtyři stavební tělesa byla pravidelně rozmístěna kolem jednopodlažního centra školy.
Železobetonová skeletová struktura starých budov se ukázala jako velmi flexibilní a byla proto převzata i pro novostavbu. Všechny příčky mezi jednotlivými třídami byly provedeny ze sádrokartonu a bez vnitřních instalací, což ulehčí případné budoucí adaptace. Průběžné pásové okno umožňuje nejen dobré osvětlení tříd, ale také jejich volné uspořádání.
Při řešení detailů vnitřních prostor i fasády návrh nerozlišoval mezi novostavbou a rekonstrukcí. Fasády všech čtyř traktů jsou obloženy deskami z vláknocementových desek v různých odstínech šedé. Nově vzniklý komplex školy se tak na venek prezentuje velmi klidně a zceleně.

Mezi vnějškem a vnitřkem — Volným rozmístěním čtyř stavebních těles na pozemku školy vznikly rozličné vnější prostory s různými funkcemi jako předprostor školy, sportoviště a parkoviště – každý s vlastním přístupem ze školy. Podhled přízemí, který tvoří různobarevné lamely, spojuje všechny komunikační a odpočinkové prostory a mezi jednotlivými trakty přechází do exteriéru, kde zdůrazňuje vstupní prostory.
V centrálním spojovacím elementu nalezneme knihovnu, víceúčelový sál a šatny, které jsou vkomponovány do zaoblené, uzavřené formy v centru školy. Tím byly nahrazeny vnitřní chodby, jež jsou obvykle potřebné, vnější chodbou. Žáci se tak mohou procházet po škole prosvětlenou, stále se měnící chodbou s výhledy do okolí. Podlaha z velmi odolného terazza s dlouhou životností prochází celou školou a ve formě velkého schodiště s tribunou spojuje obě podlaží nového školního traktu.
Přísné řazení tříd přerušují okna ve formě prosklených výklenků, které jsou otevřeny do chodby a vytvářejí místa pro sezení. Tato okna také umožňují náhled do třídy a představují tak první malý krůček k otevřenému vyučování. Tělocvičny jsou umístěny v přízemí v těsné blízkosti venkovního sportoviště. Celá sportovní zóna i s šatnami má vlastní vchod a dá se od zbytku školy oddělit. Haly tak mohou využívat externí spotovní spolky, nebo se zde mohou například o víkendu pořádat turnaje.
V prvním nadzemním podlaží se mezi čtyřmi školními trakty prostírá velká chráněná terasa, která slouží žákům jako školní dvůr a zároveň má navodit pocit obývacího pokoje. Parketová podlaha, veliké květináče i stojací lampy přispívají k pocitu pohody. Velké různobarevné elementy slouží nejen k sezení, ale skrývají pod sebou světlíky, které osvětlují prostory v přízemí.
Budova školy splňuje díky zateplení stávajících objektů standard nízkoenergetické budovy. V tomto případě nebyla použita žádná komplikovaná technika: Kotel na dřevěný odpad z okolních pil zásobuje celou budovu teplem a teplou vodou.
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 02.03.15
Návštěvnost: 22331 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.