W.I.N.D. House / rodinný dům

W.I.N.D. House / rodinný dům
Tým:Astrid Piber, Ger Gijzen, René Wysk, Luis Etchegorry, William de Boer, Elisabeth Brauner, Albert Gnodde, Cheng Gong, Eelco Grootjes, Daniela Hake, Patrik Noome, Kristin Sandner, Beatriz Zorzo Talavera
Adresa: severní Nizozemí, Nizozemí
Realizace:2008 - 2014
Užitná plocha:406 m2
Plocha pozemku:2350 m2
Obestavěný prostor:1677 m3


Snímek: Fedde de Weert
Super bydlení – vzestup chytrého domu“Domy budoucnosti”, dříve předměty fantazie, jež jste mohli najít pouze na světových výstavách či v science fiction, se víc a víc stávají realitou. Automatizace a propojení umožňují současným chytrým domům začlenění informačních technologií, díky nimž dokáží systémy a aplikace vzájemně komunikovat. Výsledkem je výrazné zvýšení komfortu, eneregetické efektivity, bezpečí i jistoty.
Využívají se flexibilní dispozice, jež nabízejí různorodost funkcí s cílem vyhovět proměnlivým potřebám rodiny, a tudíž poskytnout možnosti pro shromažďování, soukromí, práci či hru. Provoz současného domu tak svým obyvatelům umožňuje organizovat si vlastní život jak v současnosti tak také v budoucnu.
Dům nazývaný  W.I.N.D. House, jež se nachází v severním Nizozemí, spojuje integrovaná řešení směřující k trvale udržitelnému rozvoji i automatizaci provozů, zatímco architektonické řešení je vedeno flexibilitou prostor, snahou o naprosté splynutí s okolní krajinou a principem odstředivé cirkulace.
Dům leží na okraji holandské vesnice a zároveň blízko moře. Zezadu jej chrání území se vzrostlými stromy, před ním se naopak otevírá rozlehlá, otevřená krajina poldrů. Návrh domu reaguje na obě tyto přírodní danosti, stejně jako na roční období a snaží se z toho vyplývající dopady a přednosti regulovat a maximalizovat.

Asimilace krajiny — Provoz domu je definován vnějšími podmínkami. Soukromé, pracovní a ložnicové prostory jsou obráceny dozadu, kde blízkost stromů, jež stavbu obklopují, poskytuje intimní, privátní prostředí, zatímco obytné prostory vpředu těží z otevřeného panoramatického výhledu na poldry.
Jak přední tak také zadní strana domu je zcela prosklená, a propojuje tak dva odlišné venkovní světy s interiérem. “Markýzové” přesahy a boční stěny toto propojení dále umocňují rámováním pohledů krajiny a vytvářením chráněných venkovních teras.  Boční stěny jsou převážně plné a krom jiného poskytují soukromí před sousedními stavbami, jež stojí na obou stranách.
Vyvýšená pozice otevřené obytné části v patře (kuchyně, jídelna, obývák) výhledy do krajiny dále podtrhuje. Zahrada před křídly domu zlehka stoupá k terasám a vytváří dojem poldrů prostupujících přímo do domu. 
Dům svým tvarem připomíná jednoduchou květinu – každá ze čtyř fasád se zatáčí do oblouku, vytváří jakoby čtyři výrazné okvětní lístky a vtahuje krajinu dále do interiéru. Tato oblá zapuštění jsou navzájem vizuálně propojená a poskytují řadu diagonálních průhledů.

Odstředivá cirkulace — Vertikální řazení stavby odpovídá odstředivému principu výškově rozdělených podlaží. Otevřené schodiště uprostřed domu – jež představuje komunikační jádro mezi čtyřmi “zálivy” – propojuje přední a zadní křídla, přičemž každé otočení na schodech nabídne otevřené průhledy skrze dům i ven do krajiny.
Ve vstupním podlaží jsou umístěny klasické funkce přízemí domu a garáž, jež je situována vedle hlavního vstupu. Od tohoto hlavního vchodu vede ústřední schodiště k dětským pokojům a k hudebnímu salonku v zadní části prvního poschodí. Odtud postupujeme ke zvýšenému prvnímu poschodí v přední části, kde jsou umístěny obytné prostory s kuchyní.
Z nich vede schodiště do druhého poschodí v zadní části, kde najdeme hlavní ložnici s koupelnou typu hamam a hostovský pokoj. Nakonec vystoupáme na velkorysou střešní terasu, která zabírá celá dvě přední křídla domu a nabízí výhled na poldry.

Automatizace a energie — Komplexní automatizační systém umožňuje kontrolu elektrických přístrojů, solárních panelů i technických zařízení. Celkovou kontrolu “chytrého” domu umožňuje centrální dotyková obrazovka v obytném prostoru; zatímco decentralizovaná zařízení poskytují speciální kontrolu nad jednotlivými pokoji. Kontrola je díky lokální počítačové síti navíc možná také skrze dálkové ovládání.
Sluneční energii zachycují solární panely umístěné na střeše, v zadní části domu. Integrovaný trvale-udržitelný systém domu se navíc skládá z ústředního tepelného čerpadla (vzduch/voda), které slouží v zimě k vytápění a v létě ke chlazení prostor, mechanické ventilace a využití odpadního tepla (waste heat recovery). Distribuce tepla, případně chladu z čerpadla je řešena podlahovým vytápěním / chlazením s kontrolním systémem pro každý jednotlivý pokoj.
Přehřívání je omezeno díky užití tónovaného skla na prosklené přední i zadní fasádě. Toto potažené sklo dále usnadňuje pronikání denního světla do interiéru a zároveň zvyšuje soukromí během dne. Zdi a stropy jsou pokryty přírodní hliněnou omítkou a hlavní zdi jsou postaveny z hliněných cihel – s cílem vytvořit díky vlastnostem hlíny spojeným s vypařováním v interiéru zdravé klima.
Fasáda a střecha jsou obloženy dřevěnými lamelami (latěmi), jež příležitostně vystupují, vytvářejí hru stínů závislou na úhlech pohledu a zároveň tvoří drobné otvory pro sekundární okna v kuchyni a koupelně.

Kráceno redakcí
Statika: Pieters Bouwtechniek, Haarlem
Interiér: UNStudio, Tim-Alkmaar, Alkmaar
Zahradní architektura: UNStudio
Osvětlení: Elektrokern Solutions, Alkmaar
Akustika: Hans Koomans Studio Design, Amsterdam
Management stavby: Studio Bouwhaven bv., Barendrecht
Nábytek a doplňky: Supplied by Co van der Horst, Amstelveen
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
?
MM
12.02.15 05:13
a
adrika
27.02.15 09:41
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od UNStudio