Serpentine Gallery Pavilion 2015

Serpentine Gallery Pavilion 2015
Adresa: Kensington Garden, Londýn, Velká Británie
Realizace:26.6. - 18.10.2015


Letošní pavilon by se dal přirovnat k nepovedenému pařníku nebo zhmotnění hippiesácké psychedelie. Kritici každým dnem přichází s dalšími vtipnými narážkami na aktuální projekt v Kensingtonských zahradách, ale přitom se shodují v jednom, že se jedná o „jednoznačně nejhorší Serpentine pavilon v jeho patnáctileté historii“. Jisté je, že tento návrh nenechá nikoho bez chladným, což bylo nejspíš hlavním záměrem madridských selgascano. Kde jinde mohou architekti lépe experimentovat, než u letních pavilonů s minimálními nároky na funkčnost a krátkou užitnou dobou.
Chcete zažít, jaké to je uvnitř mýdlové bubliny? Zajeďte si během tohoto léta do Londýna!



Hlavní podmínkou při výběru architektů letního pavilonu Serpentine Gallery je, že nesmí mít na britském území doposud žádnou realizaci, což se autorům podařilo splnit celkem snadno, neboť madridský ateliér SelgasCano zatím neměl mnoho příležitostí realizovat stavby mimo španělské území. Zároveň jde o první Španěle, kteří získali příležitost realizovat pavilon Serpentine Gallery.
Translucentní pestrobarevná instalace složená ze čtveřice propletených chodeb byla veřejnosti poprvé představena v únoru letošního roku. Pro madridský architektonický pár José Selgas a Lucía Cano byly pro navrhování rozhodující dva aspekty: královské zahrady v Londýně a jediný transparentní materiál sloužící jako projekční plátno. Navíc vychází z knihy Peter Pan skotského spisovatele Sira Jamese M. Barrieho, z čehož vznikl pavilon stojící někde mezi snem a realitou.
Patnáctý letní pavilon Serpentine Gallery bude přístupný návštěvníkům Kensingtonských zahrad od 26. června do 18. října 2015.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od selgascano arquitectos