Rodinný dům ve svahu

Rodinný dům ve svahu
Prudký k jihu se svažující pozemek s přístupem v nejvyšším bodě a k tomu požadavek bezbariérového domu, kde budou mít všechny obytné místnosti přístup do zahrady a obytná část zahrady bude v rovině. Dostatek úložného prostoru pro sportovní vybavení a garážování dvou automobilů. To bylo zadání tohoto rodinného domu. K tomu regulace určující sklon střechy, směr hřebene a výšku okapu.
Řešením je dům se vstupem do druhého nadzemního podlaží. Kromě zádveří je ve vstupním podlaží šatna a garáž, která slouží i jako sklad sportovního vybavení, zahradního nábytku a nářadí. Pásové okno garáže, které navazuje na třístranné prosklení obývacího pokoje, má v budoucnu umožnit případné jiné využití tohoto prostoru.
Do obytného podlaží se sjíždí výtahem. O schodech jsme dlouze diskutovali, a došli jsme k závěru, že nechceme v domě prostor, který jeden z uživatelů domu nikdy nepoužije, nikdy tam nemůže vstoupit a nemůže ho ani uklidit. Výtah má pochopitelně záložní zdroj.
Obytné podlaží pracuje s výhledem na město, který pozemek nabízí. Obytný prostor je ukončen prosklennou stěnou, takže je prosvětlen od brzkého rána až do večera. Prosklená stěna je doplněna lavicí s úložnými prostory a krbem. Obě ložnice a koupelna mají přístup na zastřešenou terasu a od obytného prostoru jsou odděleny šatnou. V blízkosti obytného prostoru je umístěna toaleta a technická místnost.
Dům je vybaven řízeným větráním s rekuperací tepla a tepelným čerpadlem. Bazén byl v průběhu realizace nahrazen koupacím jezírkem. Altán není součástí návrhu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ROSA – ARCHITEKT