Universeum - vědecké centrum a akvárium

Universeum - vědecké centrum a akvárium
Spolupráce:T.Hansen, G.Murnieks, B.Stenvaller, U.Davidsson, D.Danielsson, J.Eklind, A.Höglund, J.Wirstad, E.Kaudern, P.Ericksson, L.Rosell, F.Gullberg
Adresa: Södra Vägen 50, Göteborg, Švédsko
Investor:Anna Nilson-Ehle, Universeum AB
Realizace:2001
Užitná plocha:11000 m2


Universeum leží v prudkém svahu přiléhajícímu k zábavnímu parku na okraji centra Göteborgu.
Klient požadoval vědecké centrum s akváriem a deštným pralesem, který by tvořil nedílnou součást vzdělávacího procesu. Posláním Universea je podněcovat u mladých lidí touhu po vědomostech a dodat jim sebedůvěru při aktivním zapojování se do vědy a techniky.
Hlavními použitými materiály jsou dřevo, sklo a beton; vše bylo zvoleno s vědomím budoucí možnosti recyklace. Objekt ve všech aspektech zároveň slouží jako vzorový příklad environmentálního způsobu hospodaření; má nízkou spotřebu energie a energie využívaná ke každodennímu provozu je pokud možno spojena přímo se samotnou budovou.
Vstupní prostor je moderní stodola, “dřevěná loď“, s volně loženými lepenými nosníky bez rušivých sloupů o celkové rozloze 800 m², výšce 4 metry a metrové zóny pro instalace. Vznikl tak velmi flexibilní prostor, kam je umístěna většina zkušebních přístrojů z vědeckého centra.
Obvodový plášť “dřevné lodi“ tvoří matné skleněné panely propouštějící denní světlo do interiéru, ale přitom zabraňují přehřívání. Dutina mezi sklem a tepelnou stěnou je využívána k proudění vzduchu, který je v letních měsících zvlhčován, aby se snížila teplota až o 4ºC. “Velká prosklená stavba“ nabízí okenní otvory na závětrné straně a je navíc doplněna o 70 m² sluneční komín nabízející přidaný tah.
Objekt je přístupný převážně ze severní strany, kde nad vstupem vybíhají dvě výstavní podlaží “dřevěné lodě“, čímž dodávají celé budově expresionistický tvar, určitou dynamiku a naznačují zbytek z výběžku hory ukrytého před přímými pohledy.
Svislé spáry matného skla jsou překryty dřevěnými rámy, aby od hlavního vstupu působila celá budova jako ze dřeva. Zbývající části budovy jsou vizuálně méně důležité, poněvadž více splývají s přírodou.
Wingårdh Arkitektkontor A/S
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Wingårdh Arkitektkontor