Vila Atrium

Vila Atrium
Pozemek se nachází v Moravskoslezském kraji, v lokalitě určené pro individuální výstavbu. Místo stavby je dobře přístupné pro dopravní i technickou infrastrukturu. Pozemek o rozměru cca 40 x 25 metrů je orientován ve směru východ-západ.

Základním měřítkem návrhu byly požadavky investora na zajištění maximálního soukromí vnitřního a rovněž i venkovního prostoru. Koncept vychází z nízkého tubusu otevřeného ve směru spádu pozemku. Objekt je pohledově hmotově jednoduchý. Do obdélníkové hmoty je vyřezán objem atria, jako jasné spojení domu s přírodou.
Interiér je funkčně rozdělen do čtyř částí, pro které jsou zvoleny čtyři odlišné materiály. Materiálové dělení reflektuje pocity a nálady jednotlivých funkčních náplní prostorů. Materiály se propisují z exteriéru do interiéru a naopak. V obývacím pokoji a jídelně je navržen systém posuvných oken, který elegantně doplní transparentnost interiéru s exteriérem.
Barva žlutých laminátových desek, viditelných z ulice, patří garážovým stáním a technické místnosti. Část klidovou, ložnice a pokoje se společnou koupelnou, charakterizuje dřevěný obklad. Kamenný obklad - břidlice, byl zvolen pro společenskou zónu. Pracovna, která může sloužit i jako pokoj pro hosty, a sauna přístupná z exteriéru je omítnutá štukem v barvě bílé. Fasáda hlavního objemu je řešena v také bílé omítce.

Dispoziční řešení
Jedná se o jednopodlažní, nepodsklepený objekt se zakomponovanou garáží.
Vstup do objektu je situován na východ, od přilehlé komunikace. Malým zádveřím s prosklenými dveřmi se vstupuje do chodby, která dělí objekt na klidovou a na denní část. V klidové části jsou řešené dva dětské pokoje, ložnice, šatna a koupelna. Na denní společenskou část s prostornou místností kuchyně a jídelny navazuje obývací pokoj a pracovna. Společenská část má také samostatné WC.  Vedle vstupu do objektu je umístěná garáž pro dvě auta. Na garáž navazuje dílna s technickou místností, která je průchozí do interiéru obytné části domu.
Na západ je objekt otevřen do zahrady částečně krytou terasou s roštem z exotické dřeviny. Terasa s jednotnou dřevěnou plochou je propojena s venkovním atriem objektu. Dominantním prvkem atria je bazén. Z terasy je také přístup do sauny. Přístup do atria je zajištěn ze všech pobytových místností. Přímá návaznost obývacího pokoje na terasu a atrium orientované do zahrady vytváří příjemný relaxační kout.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Vila Atrium
Iveta Pazitnay
11.12.14 10:13
.
emo
11.12.14 04:12
Moje gusto
Mirek
16.12.14 03:04
rozpaky
Pavel Hlavizna
25.08.15 09:36
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Fandament Architects