Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
NOVY fullbanner
HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům Svatbín

Autor: ATELIER KUNC architects, s.r.o. | Michal Kunc, Pavel Dostál
Adresa: Svatbín, Kostelec nad Černými lesy, Česká republika
Realizace: 2009-13 Užitná plocha: 272 m²
Plocha pozemku: 1949 m² Obestavěný prostor: 1100 m³


Svatbín... krásné, klidné místo, domy ukryté v zeleni starých zahrad, pár desítek obyvatel, je tu blízko do přírody a kousek do Prahy. My jsme tady pro klienta navrhli jednopodlažní rodinný dům, bungalov.
Nízkou stavbu, co nejvíce ukrytou v zahradě a nerušící své okolí. Parcela je stranou hlavní cesty, v koncové pozici boční cesty. Dál je les, louky, výhled, slunce a klid.
Chtěli jsme pohodlný dům pro velkou rodinu se třemi dětmi, s bazénem a zahradou navrženou tak, aby přirozeně navazovala na interiér domu.
Dům je navržen tak, aby byl maximálně propojený s exteriérem, má velká posuvná a otvíravá okna na plnou výšku místnosti, krytou terasu, ze všech místností je přímý výstup do zahrady.
Měli jsme štěstí na osvíceného klienta, pochopili jsme se navzájem, od prvních skic bylo jasné, jak bude půdorys i dům fungovat.
Měli jsme k dispozici úzkou dlouhou parcelu, po delší straně orientovanou k jihu. Chtěli jsme slunce a zahradu pro všechny obytné místnosti, pro všechny obyvatele.
Koncepce půdorysu domu je postavena na ose chodby, jednotlivé místnosti se za sebou řadí v logickém sledu.
Od příjezdu je velké kryté stání, přecházející v zastřešení vstupu a terasy, okolo domu se dá chodit suchou nohou i v nepříznivém počasí.
Předsíň, z předsíně do kuchyně, kuchyně jako "srdce" celého domu, navazující na velký obytný prostor.
Podařila se dobrá věc, obytný prostor jsme otevřeli velkými okny na obě strany, s výhledy do zahrad a na horizont lesa na jižní zastíněné terase. A na severní straně pak vznikla malá terasa, kde je chládek v letních dnech. Dům se prosklenými plochami opticky velmi zvětšil, v létě není rozdíl mezi venkovním a vnitřním, jde o plynoucí prostor.
Chtěli jsme, aby se bydlelo doslova "od plotu k plotu", což je jedna z ústředních myšlenek, které provázejí koncepty našich domů.
Jde o to bydlet, žít v daném, zvoleném místě ne jen v domě, používat k životu celý svůj prostor, vnímat ho.
Dům je zděná stavba z porothermu na železobetonové základové desce, střecha je ze sbíjených dřevěných nosníků, lehká konstrukce.
Vytápění tepelným čerpadlem voda-vzduch. Podlahy jsou kombinací broušeného microterassa, třívrstvých dubových parket a broušeného betonu na terase. Dům jsme celý obložili přírodní břidlicí, je to takový velký kámen v zahradě.
Dům už chvíli stojí, stále ho spolu s klienty jemně vylepšujeme.

Literatura

Projekt
Fotograf
Jan Vrabec
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 26.11.14
Návštěvnost: 34353 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.