Warehouse #1 - obchod a showroom s destiláty

Warehouse #1 - obchod a showroom s destiláty
Adresa: Sokolovská 105 / 68, Karlín, Praha, Česká republika
Investor:Ultra Premium Brands – Central Europe s.r.o.
Projekt:5/2011 - 10/2011
Realizace:9/2011 - 11/2011
Užitná plocha:172 m2
Náklady:4 000 000 CZK


Snímek Petr Karšulín
Jakub Janeček ze společnosti Ultra Premium Brands se po letech strávených v již nedostačujících prostorách rozhodl přemístit sídlo své firmy do Karlína. Stavební program nebyl složitý a jeho zadání znělo: „Vlastní showroom se značkovými lihovinami spojený s maloobchodním prodejem, který by se měl stát místem, kde zákazníci nejenom nakoupí lahve s krásným obsahem, ale dozvědí se něco i o způsobu výroby a zvláštnostech, které mají vliv na jejich výslednou chuť.“

Z architektonického pohledu došlo k zásadnímu vyčištění a zjednodušení prostoru a také k úpravě vstupu tak, aby si návštěvníci nepletli vstup do domu se vstupem do obchodu. Vnější fasáda byla natřena na tmavě šedou.
Interiér zapůsobí svou osobitou atmosférou. Přispívá k tomu výběr přírodních materiálů (podlaha, police, nábytek, špalky nahrazující stoly), krásně surová odhalená konstrukce stropu z trámového železobetonu z 20. let minulého století a především pak vhodně nainscenované produkty firmy, lahve se zřejmým obsahem. Ty ve třech masivních, výrazně vykonzolovaných policích nad sebou obíhají vzdálenější zeď od ulice. Díky nasvětlení pomocí schovaných LED pásků vyniká barva obsahu každé z nich.
Za pozornost v přízemí pak stojí rovněž hluboké parapety za výklady, podlahová, lehce zamlžená skla, která prozrazují, že o patro níže se nachází ještě něco dalšího, a především pak dnes již charakteristický motiv interiérů od D3A: velmi subtilní točité ocelové schodiště s průsvitnými stupni.
V podpalubí plachetnice, která pašuje alkohol. S nadsázkou je možné říci, že teprve dole se odehrává to hlavní: klubová místnost sloužící pro pravidelné přednášky, setkávání, diskuse a ochutnávky. Díky jednoduchému triku oblého ohnutí dřevěného obkladu, který plynule propojuje podlahu se zdmi, máte sugestivní pocit, že se nacházíte v podpalubí lodi. Tuto atmosféru přiživuje jedna stěna vytvořená ze starých sudů a rozkládací historický bar přivezený z Indie. Prvky, které si majitelé přáli zaintegrovat do interiéru.
Nacházíme se v podobném prostoru jako nahoře, jen podstatně nižším. Znovu odhalená nosná konstrukce stropu je navíc zesílena ocelovými I profily, které naštěstí zůstaly odhaleny, a nejsou tak schovány za nesmyslným protipožárním podhledem.
Obě delší strany jsou lemovány průsvitným barem, jehož záře orientovaná k podlaze i ke stropu vytváří v podstatě jediné, a to značně intimní osvětlení prostoru. Pod ním se příhodně nacházejí krásné odhalené tubusy radiátorů. Prostor zaplňuje volně rozmístěné a pohodlné designové sezení, doplněné o stoly organických tvarů. Poslední, avšak ne nepodstatnou částí prostoru je zázemí s toaletami s nerezovou podlahou, ve kterém D3A uplatnili své tradičně neformální zacházení s readymade výrobky (např. zrcadlo zavěšené ze stropu na horolezeckém laně).

přejato z textu Adama Gebriana, psaného pro Lidové noviny
kráceno redakcí
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Warenhouse*1
Václav Svejkovský
04.12.14 07:48
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od D3A spol. s r.o.