Přístaviště a turistické centrum

Přístaviště a turistické centrum
Adresa: Estrada Nacional 222, Folgosa, Portugalsko
Investor:IPTM-Instituto Portuário e dos Transportes Marítimos, Delegação do Douro

Realizace:2006
Užitná plocha:400 m2
Zastavěná plocha:1100 m2


Říční přístaviště a návštěvní centrum Folgosa se nachází v oblasti Régua údolí řeky Douro, patřící mezi místa zanesená ve světovém dědictví UNESCO, všeobecně proslavené svým vínem a nádhernou krajinou.
Projekt spočívá v rekonstrukci a přestavbě nábřeží včetně regulace a krajinných úprav podél řeky; vybudování nábřežních ramp a vytvoření turistického centra.
Místo pro výletníky se skládá ze dvou objektů; jedním je bar/restaurace se zásobováním z břehu, a druhý objekt má za úkol podporovat rekreační funkci. První objekt byl postaven z ocelové konstrukce spočívající na železobetonových pilířích. Budova je přístupná pomocí širokého ochozu vytvářejícího širokou terasu, kde si lze užívat nádherný výhled na řeku Douro.
Stavbu i terasu obíhá zaoblený chodník spojující nábřeží s přístavním molem pro turisty. Tento chodník je součástí dlouhé pěší cesty umožňující těšit se z nádherné krajiny. Na západním konci chodníku se nachází druhá stavby nazvaná kiosek, jehož funkční náplň může být široká: prodej novin a časopisů nebo sloužit jako turistické informační centrum.
Ačkoli jsme použili tradiční místní materiály (dřevo, kámen, atd.), tak jsme se od začátku zaměřili jsme se na moderní architektonické řešení, kde lze jasně spatřovat kontrast mezi neprůhlednou stěnou hlavní fasády a transparencí průhledů směrem k řece Douro. Hlavní ideou bylo vytvořit terasu, která by se chovala jako jeviště vybíhající z břehu nad řeku.
Saraiva + Associados
0 komentářů
přidat komentář