Dům Uhlík

Dům Uhlík
Adresa: Okružní 442, Pyšely, Česká republika
Projekt:2012
Realizace:2014
Užitná plocha:107 m2
Zastavěná plocha:82 m2
Obestavěný prostor:483 m3


Katka s Honzou doma hodně a rádi vaří, takže se rozhodli udělat něco sami i s fasádou. Spálili jí na uhel, ale přesně podle receptu. Tak aby fasáda odolávala ohni a škůdcům. Jejich kluci běhají okolo s rukama od šmíru a těší se na stavbu sněhuláka. Snad z fasády zbude něco na knoflíky. Katka mezitím sklidila všechnu mrkev včetně té na nos. Jen pes s kocourem sdílející boudu vzpomínají s nostalgií na teplo žižkovského bytu.
Tento dům měl po celou dobu vzniku svůj pracovní název. Jakmile však dostal fasádu, která je obvyklejší dál na východ, nikdo v okolí mu neřekne jinak než Uhlík. Rodina jenž jej obývá se krátce po dokončení rozrostla ze čtyřna pět. I tak tu však vládne šesti mužům (včetně psa a kocoura) jedna žena. Okolní zahrada a pěstění zelenin za domem jsou její doménou, klukům pak patří příjezdová cesta s garáží. Poslední přírůstek do rodiny se postaral o to, že dětský pokoj počítající se svým budoucím rozdělením na dvě poloviny zůstane spíše delší dobu společným.
Dojde tak nakonec na výstavbu spací zóny v otevřeném krovu.
Dispozice domu na 10,5 x 7 m vyrostla na rovném a otevřeném pozemku v přímém kontaktu s okolní zástavbou. K jihu se otevírá jediný přímý výhled na přilehlý les. Dům se tak snaží obejmout vnitřní středové schodiště. Činí tak nejen aby rozčlenil vnitřní prostory, vytvořil zákoutí pracovny a kuchyně , ale aby je zároveň nechal propojené. Technické zázemí je v části přístavku zádveří, něco z něj (pračka) se vešlo i pod schody.
MJÖLK architekti
20 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
úleva
Michal
29.10.14 11:51
Moc pěkné
Kateřina
29.10.14 12:01
Tak a ne jinak
Silibrand
30.10.14 02:58
krásný dům, povedené fotografie
Taťjána Nálepková
30.10.14 06:27
fasada
Petr Pavelka
30.10.14 07:52
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od mjölk architekti