Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Přestavba Café am Bauhaus na knihovnu Bauhaus
Bibliotheken am Bauhaus

Autor: Reiner Becker Architekten | Reiner Becker
Adresa: Gropiusallee 34, Desava, Německo | mapa
Web: www.bauhaus-dessau.de
Realizace: 2009-12

Při návštěvě Gropiovy školy Bauhausu v Desavě si jen málokdo povšimne sousedního objektu bývalé kavárny „Café am Bauhaus“, kterou v duchu východoněmecké moderny postavil v letech 1961-62 architekt Hermann Rey. K této budově pak v roce 1969 přibyla směrem do Gropiusallee jednopodlažní hmota, čímž byl výhled na slavnou meziválečnou architektonickou školu ještě více ztížen. Počátkem 90. let byl objekt využíván jako prodejna potravin (Kaufhalle Dessau), ale pak dlouhé roky chátral, až byl v na konci února 2009 představen návrh berlínského architekta Reinera Beckera, jehož projekt přestavby bývalé kavárny na knihovnu pro vysokou školu Anhalt Dessau byl v roce 2012 po tříleté rekonstrukci slavnostně otevřen. Samotná budova není nijak chráněná, ale leží v přímém sousedství památky Unesco. Hlavním cílem bylo navrátit objekt do původního stavbu, což představovalo odstranění předsazeného uličního křídla. Kromě vysokoškolské knihovny je také v horním patře umístěna prezenční knihovna Nadace Bauhaus v Desavě.

„Vzhled nové knihovny vychází z původní budovy kavárny a připojuje velice zdrženlivé přízemní severní křídlo s čítárnou časopisů. Celkové ztvárnění je záměrně redukováno, aby nekonkurovalo okolním stavbám. Bauhaus je ikonou moderny, kavárna 'Café am Bauhaus' tomu odpovídá pultovou střechou, nakloněnou svislou štítovou zdi a barevností architektury šedesátých let. Stavění v takovém prostředí by však mělo rovněž vykazovat současné architektonické způsoby vyjadřování. V tomto smyslu jde o kontinuální výstavbu v souladu s již existující hmotou. Společně s hladce omítaným soklem ve světlých tónech a neprůhledným nazelenalým zasklením horního zakončení bez dalšího rytmizovaní zdůrazněné zakulacenými rohy objekt zanechává prozaický, ale přitom elegantní vzhled. Jde o jeden z mála detailů při koncipování stavby a zároveň reaguje na urbanistické souvislosti, znovu uvolňuje výhled na jižní štít Bauhausu.“
Reiner Becker
Autor: Petr Šmídek, 20.10.14
Návštěvnost: 21927 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.