Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Umělecké muzeum Trapholt

Autor: Lundgaard & Tranberg Arkitekter | Bøje Lundgaard
Spoluautor: Bente Aude
Umělecká spolupráce: Finn Reinbothe
Adresa: Æblehaven 23, Kolding, Dánsko | mapa
Web: www.trapholt.dk
Investor: Město Kolding
Realizace: 1988, 1996 Soutěž: 1982
Užitná plocha: 7000 m² Plocha pozemku: 54000 m²

Trapholt je jedním z největších a nejpopulárnějších dánských muzejí, které leží mimo Kodaň. Muzeum vzniklo na základě architektonické soutěže uspořádané v roce 1982, v níž zvítězil návrh architektů Bøje Lundgaarda a Bente Aude, návrháře svítidel Sophuse Frandsena a zahradního architekta Svenda Kirkegaarda. Muzeum, které se nachází v překrásné přírodní scenérii s výhledem na fjord Kolding, bylo otevřeno roku 1988.
Nejvýraznějším architektonickým prvkem, s nímž se návštěvníci ihned setkají, je tzv. 'Dlouhá stěna' sloužící k rozdělení pozemku na východní a západní část. Pozemek na východní straně  zůstává z velké míry nezměněný, zatímco nová muzejní budova vyrostla v západní části. 'Dlouhá stěna' vychází z inspirace bulharsko-americkým umělcem Christo a jeho návrhu 'Průběžné oplocení' z období 1972-76. Christovo dílo představoval šest metrů vysoký nylonový plot probíhající na délku 40 kilometrů napříč kalifornskou krajinou.
Interiér 'Dlouhé stěny' slouží jako chodba probíhající na celou délku muzea. Z chodby jsou pak přístupné všechny výstavní prostory různých měřítek, velikostí i druhů osvětlení.
Závěrečná část 'Dlouhé stěny' oddělující parkoviště od sochařské zahrady byla postavena až v roce 1996. Tuto část se sochařskými i stavitelskými kvalitami navrhl umělec Finn Reinbothe ve spolupráci s architektem Bøje Lundgaardem. V původním soutěžním návrhu byla dlouhá přibližné 100 metrů. Zvlněná stěna probíhá ze severu na jih a představuje promyšlenou hranici mezi parkovištěm a přiléhajícím jabloňovým sadem. Stěna zároveň slouží k nasměrování návštěvníků k hlavnímu vstupu. V roce 1996 bylo muzeum rozšířeno o podzemní část s designovými sbírkami nábytku. Nová část je se zbytkem muzea Trapholt spojená prostřednictvím rotundy a speciálního výstavního sálu umístěného paralelně s 'Dlouhou stěnou'.
Lundgaard & Tranberg Arkitekter
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 08.10.14
Návštěvnost: 14048 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.