Novostavba rodinného domu v Řevnicích

Novostavba rodinného domu v Řevnicích
Statika:Radek Brandejs
Adresa: Legií 1183, Řevnice, Česká republika
Projekt:2010-11
Realizace:2011-13
Užitná plocha:288 m2
Zastavěná plocha:198 m2
Plocha pozemku:1153 m2


Pozemek na kterém dům vznikl se nachází ve vilové čtvrti na severním svahu Řevnic nad údolím Berounky. Dům je situován do spodní části pozemku, tak aby co nejvíce využíval jižní část zahrady. Severovýchodní roh domu má návaznost do zeleně zahrad a otevřený výhled do údolí.
Hmota domu je zasazena do terénu tak, aby respektovala svažitý terén pozemku. Jednopatrová stavba s rovnou střechou a podzemním patrem, je zapuštěna do zeleně zahrady. Hmota prvního nadzemního podlaží je předsazena přes  podzemní patro. V přední části směrem do ulice je odlehčena vykonzolováním nad přístupovou část domu. Pomyslný čtvercový půdorys protíná křivka elipsy, která vymezuje jižní fasádu domu a vytváří zapuštěné polouzavřené patio s přetaženou tenkou pergolou. Dům je v částech východní, severní a západní fasády jakoby uzavřen sám do sebe, v jižní části se naopak dům otevírá do zeleně zahrady a využívá intimní terasu.
Dům je propojený v jedné výškové úrovni s terasou a zahradou. Podzemní patro navazuje na příjezdovou a vstupní cestu.
Podzemní patro slouží jako vstup do domu s hlavním schodištěm do obytné části. Dále je zde umístěna garáž, technické zázemí a prádelna. V severovýchodním rohu je situován hostinský pokoj s koupelnou.

Dispozičně je plocha nadzemní patra domu rozdělena na obytnou část a ložnicovou část. Obytná část je složena z hlavního obytného prostoru, jídelny a  kuchyně s výstupy na terasu. Tato obytná část využívá po celé jedné délce transparentní zakřivené jižní fasády, se stálým kontaktem se zahradou a vlastním domem.
Do druhé části domu, která je vymezena severovýchodním rohem s krásným výhledem a částí pokračujícího zakřivení orientovaného do patia, jsou situovány ložnice a chodba se šatnou.
V domě jsou důležité průhledy a jednotlivé výhledy skrz prostory do výseků zeleně, které tvoří jednotlivé obrazy.

Dům je zděný s železobetonovými stropy. Fasády domu jsou omítnuty, je použito různých struktur omítek.  Fasády podzemní a nadzemní části jsou od sebe lehce barevně a strukturově odlišeny. Pevná okna jsou bezrámová, otvíravé segmenty jsou plné dřevěné. Vnitřní dýhované dveře jsou na celou výšku místností.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
bývanie
janos
11.09.14 09:41
...
Daniel John
11.09.14 02:11
Krásné bydlení
jasnek
11.09.14 02:21
Okna
Daniela Klikarová
12.09.14 07:08
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od JRA   Jaroušek Rochová architekti