Novostavba bytového domu Fastrova 7

Novostavba bytového domu Fastrova 7
Spolupráce:Hana Kodrová, Petr Ekštein
Adresa: Fastrova 7, Břevnov, Praha, Česká republika
Investor:MAX Con, spol. s r.o.
Realizace:2014
Užitná plocha:530 m2
Plocha pozemku:451 m2
Obestavěný prostor:3060 m3


Kontext

Dům vznikl v proluce stávající řadové zástavby v atraktivní a zároveň klidné rezidenční části Prahy, na Břevnově. Sousední objekty se vyznačují různorodostí stylů, stáří i kvalit. Spolu s přilehlými ulicemi tvoří poměrně prostorný vnitroblok s udržovanými zahradami. Ulice Fastrova je úzká, jednosměrná, dlážděná kamennou dlažbou s drobným měřítkem domů.

Koncept
Hlavní hmota domu je jednoduchá se sedlovou střechou reagující svým tvarem i výškou na své sousedy. Směrem na jih, do zahrady, je základní půdorysná stopa obdélníku rozšířena o příčné křídlo vsazené do středu jižní fasády. Ukončeno je pultovou střechou, která vychází z hřebene sedlové střechy. Celý dům je zabalen do jednotného plechového pláště z předoxidovaného titanzinkového plechu s pruhy stojatých drážek. Velká prosklení zaručují světlý interiér, který je v kontrastu s tmavým vzezřením domu. Komfortní bydlení v komorním prostředí rostlé zástavby širšího centra hlavního města.

Dispozice
Funkční rozložení domu vychází mimo jiné z terénní konfigurace pozemku, který je dosti svažitý. Jednopodlažního rozdílu výšek zahradní a uliční části jsme využili k vsazení garážového patra se sklepy a technickým zázemím pod terén směrem do zahrady. Pochozí střechu parkingu tvoří terasy bytů. Na uliční fasádě je umístěn vjezd do garáží a hlavní vstup do domu. Komunikační páteř domu je tvořena trojramenným schodištěm, které stoupá kolem výtahové šachty ve středu severní fasády. První nadzemní podlaží obsahuje dvě bytové jednotky. Každá s vlastní jižní terasou a částí zahrady. Ve druhém podlaží se nachází tři byty, v posledním podlaží potom dva mezonetové byty s vloženými galeriemi. Ložnice směřují k severu, obytné prostory jsou otevřené do jižní zahrady. Prostory ve střední části jsou věnovány hygienickému a technickému zázemí.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od SCHINDLER SEKO ARCHITEKTI s.r.o.