Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Brownfield Řevničov

Autor: Pavel Martinek
Adresa: Husova 524, Řevničov, Česká republika | mapa
Web: www.loft-revnicov.cz
Investor: Petr Wimmer – Palladium.cz, a.s.
Realizace: 2014 Užitná plocha: 140 m²

foto: Ondřej Pokorný
Brownfield  bývalé pekárny se nachází na východním okraji obce Řevničov. Dříve byla pekárna tvořena areálem s vnitřním dvorem obklopeným hospodářskými staveními. Dodnes zůstaly zachovány pouze objekty do ulice, sýpka, komín a mlýnice. Předmětem rekonstrukce byla sýpka.
Stavební program pro její využití se nehledal lehce. Investor veden snahou zachránit objekt zvažoval řadu možností, jak s objektem naložit. Zprvu se uvažovalo o využití pro jeho vlastní reprezentativní kanceláře nebo bydlení, nakonec padlo rozhodnutí o výstavbě bydlení pro další prodej.
Od počátku bylo jasné, že vertikální bydlení není pro zcela standardního klienta. Tím spíš byla snaha, aby konečný výraz byl přesvědčivý a byl cílen na specifický okruh zájemců o industriálnější výraz. Vnitřní dispozice byla z marketingových důvodů navržena pro využití čtyřčlennou rodinu. Celý prostor byl definován vnitřním nosným křížem sýpky, kde po vložení stropů jsme v každém podlaží získali 4 místnosti 3 x 3 m. Ty jsme vyřezáváním otvorů do vnitřního kříže propojili a docílili využitelnější velikosti ploch. Limitem byla statika budovy. Nižší podlaží mají denní charakter, v posledním podlaží je rozlehlá pobytová ložnice. Přínosné pro vnímání vnitřního prostoru je skutečnost, že přízemí a poslední patro jsou nedělené a fungují jako jeden prostor.
Po konstrukční stránce byla rekonstrukce po celou dobu poměrně nejistým počinem. Subtilní betonové obvodové stěny tl. 7 cm se během rekonstrukce rozpadaly, celé poslední podlaží se zakřivenou stříškou se nakonec rozdrolilo natolik, že muselo být vyzděno znovu. Následné vyřezávání otvorů do pláště a vnitřního kříže, spolu s dalšími řemeslnými pracemi, průběžně poškozovalo vnitřní pohledový povrch betonu. Nakonec jsme se jej po vysprávkách rozhodli sjednotit bílým nátěrem. Vnější plášť měl zachovat abstraktní výraz vertikálního tubusu, proto jsme volili volnou kompozici oken v líci zateplené fasády. Značná křivost stěn a jejich srovnání zateplením do roviny, bylo po řemeslné stránce asi nejobtížnějším úkolem. V interiéru se naopak jednalo o koordinaci instalací, jejichž všechny vertikální trasy jsou vedeny pohledově. Zejména bylo zapotřebí co nejšetrněji „přejít“ přes skeletové přízemí. Pouze v případě kuchyně a koupelny se použila předstěna. Původní litinové schodiště bylo repasováno a osazeno mezi jídelnou ve 3 np a pobytovou ložnicí v posledním podlaží.
Projekt a realizace probíhala po několik let dle možností investora. Projektem byl spíše jen koncept a následné rozkreslení zásadních detailů s koordinací profesí. Vše převážně vznikalo na základě autorského dozoru. Stávající podoba objektu je dokončena do základních povrchových úprav. Celá řada dalších vnitřních detailu a vybavení (osvětlení, kuchyně, sklo příčky v přízemí) bude dokončena až s budoucím majitelem.
Ing. arch. Pavel Martinek
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 25.08.14
Návštěvnost: 38181 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
...Hm... šakal 25.08.14 11:30
Krása Martin4 25.08.14 13:37
Pěkná konverze Jan Brejcha 25.08.14 15:57
Brownfield Řevničov Dr.Lusciniol 26.08.14 15:26
Re Lusciniol pavelmartinek 27.08.14 11:47
Tak samozřejmě... Winter 27.08.14 15:26
kraasa michaela r 28.08.14 10:21
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.