Zelená rekonstrukce

Zelená rekonstrukce
Spoluautor:Tran Thi Hang, Ngo Thuy Duong, An Viet Dung
Adresa: Hoàn Kiếm District, Hanoj, Vietnam
Realizace:2013
Plocha pozemku:387 m2


foto: Hiroyuki Oki
Rychlý rozvoj Vietnamu přivolává řadu urbanistických problémů; málo zeleně, výpadky elektřiny a záplavy. Rostoucí počet motocyklů způsobuje časté dopravní zácpy a znečišťuje ovzduší splodinami. „Rekonstrukce zeleným vodopádem“, renovace typického hanojské domu, byla navržena jako odpověď proti tomuto trendu. Navrací zeleň zpátky do města a podporuje komfortní životní prostředí pro obyvatele domu i jejich sousedy.
Patnáct let starý dům, který leží ve středu města na rohu jihozápadní ulice a severozápadní úzké cesty, trpěl stinným, tmavým, vlhkým a plesnivým prostředím, což je typický stav pro řadu starších domů v Hanoji. Dům byl zajištěn a uzavřen pomocí bezpečnostních tyčí a okenic, které přetvořily balkony na nevyužívané prostory.
K nápravě této situace přispělo, že se při rekonstrukci domu pracovalo se bujnou vegetací a denním osvětlením. Stávající mohutné betonové schodiště bylo nahrazeno lehkým ocelovými schody, které doplňuje trojúhelníkový světlík, kudy proudí přirozené denní světlo a čerstvý vzduch. Stěny světlíku jsou obloženy štípanými mramorovými pásky, které odráží a rozptylují denní světlo. Další otvor byl vyřezán do stropu v prvním patře, aby se spojila jídelna (přízemí) se studovnou (první patro), povzbudila se komunikace mezi obyvateli a zároveň dopravilo denní světlo přes zelenou fasádu co nejhlouběji do interiéru domu. Přízemí je mírně zvýšené, aby se vespod dala nainstalovat ventilace zabraňující zvýšené vlhkosti a její kondenzaci, což je častým problémem u hanojských domů na přelomu sezóny.
Dům se vyznačuje zelenou fasádou pojmenovanou „zelený vodopád“, který představuje přívětivá záplava vegetace přitahující pozornost jak z interiéru tak z vnějšku. Staré bezpečnostní ploty byly odstraněny a nahrazeny mřížemi z pozinkované oceli, po níž se plazí rostliny. Původně nevyužívané balkóny se tak proměnily v místa pro zeleň, která zachovává soukromí i bezpečnost obyvatel domu. Každá místnost se může těšit z výhledu na zeleň a skrze ni získávat čerstvý vzduch. Zelená fasáda však neslouží pouze obyvatelům domu, ale také svému okolí tím, že k ulicím připojuje působivou listnatou krajinu. Zelená fasáda a střešní zahrada společně slouží ke snížení celkové spotřeby energie: ochraňují budovu před ostrým západním slunečním světlem. Na střeše je vysázena řada různých druhů květin, zeleniny i stromů. Díky bujné zeleni začali obyvatelé více dbát na životní prostředí a sami snižovat svoje energetické nároky.
Tento systém zelené střechy a fasády je prototypem vhodným pro všechny budovy v tropickém klimatu. Může být prvním semínkem k vybudování celých zelených měst v tropických zemích a nabídnout řešení pro jejich vážné urbánní problémy. Vrstva zeminy na střeše slouží jako akumulační nádrž a může tak snížit nebezpečí záplav. Zeleň v rozpáleném městě snižuje teplotu a vytváří oázy, které zároveň plní sociální funkci, kdy si obyvatelé podílí na obhospodařování zeleně a výměně vypěstovaných produktů. Projekt doufá, že bude skromným příkladem k ozelenění tropických měst, kde mohou výhody zdravého zeleného bydlení sloužit nejen obyvatelům domu, ale být dále sdíleny a mít širší pozitivní dopad na město.
Vo Trong Nghia Architects
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Vo Trong Nghia Architects