Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Soukromá škola Binh Duong

Autor: Vo Trong Nghia Architects | Vo Trong Nghia
Spoluautor: Shunri Nishizawa, Daisuke Sanuk
Adresa: Binh Duong, Vietnam
Web: www.phanchutrinh.edu.vn
Investor: Dang Thi Ngoc Bich / Phan Chu Trinh School
Realizace: 06.2011 Užitná plocha: 6600 m²
Plocha pozemku: 5300 m²

Na základě nových zónovacích pravidel se v současnosti soukromé školy ve Vietnamu přemisťují z center měst do jejích okrajových čtvrtí. Cílem školy v Binh Duong bylo zkultivovat odlehlé místo prostřednictvím lepšího ovzduší a bujné vegetace, aby se mohla stát modelem pro další školy vznikající v tropickém klimatu.
Škola, která slouží až osmi stovkám žákům, je situována na jednom ze satelitů Ho Či Minova Města a tvoří ji pětipodlažní objekt obklopený lesem.
Škola má v půdorysu tvar písmene S, které ve výsledku utváří dvě odlišná nádvoří; veřejné a soukromé. Tyto nádvoří jsou vzájemně propojená dvoupodlažním průchodem. První dvůr se nachází poblíž vstupu a slouží jako místo pro oficiální školní aktivity. Druhý dvůr je více neformálním místem, kde studenti tráví svůj volný čas. Vnitřní členění školy odpovídá charakteristikám jednotlivých nádvoří; veřejné funkce jsou umístěny kolem prvního dvora a učebny jsou rozvrženy okolo zadního dvora.
Mírně se svažující střecha vybíhá ze země, kde se z ní stává důležitý venkovní prostor k pořádání studentských aktivit na jinak velice omezeném pozemku.
Objekt je obložen prefabrikovanými betonovými lamelami a perforovanými ornamentálními stěnami, které zabraňují přímému slunečnímu světlu, ale zároveň umožňují proudění větru na chodbách. Součástí zadního dvora je také plavecký bazén, který vypařováním ochlazuje okolí. Za použití těchto prvků může škola fungovat v krutém tropickém klimatu i bez použití klimatizačních zařízení.
V rozvojových zemích je všeobecně vyžadováno, aby se stavby realizovaly s omezeným rozpočtem. V tomto případě byla cena stavby 350 USD/m², což je levné i na Vietnam. Díky pasivnímu standardu jsou nízké také provozní náklady. Tato levná škola prokazuje, že se může stát modelem pro další školy budované v tropickém klimatu a přitom vytvořit harmonický rovnováhu mezi vnitřními aktivitami a okolní přírodou.
Vo Trong Nghia Architects
Zdroj: Marek Obtulovič
Vložil: Petr Šmídek, 15.07.14
Návštěvnost: 21010 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.