Rodinný dům v Moravskoslezském kraji

Rodinný dům v Moravskoslezském kraji
Inženýrská činnost:Zbyněk Jendryka
Adresa: Moravskoslezský kraj, Česká republika
Projekt:2012
Realizace:2013
Zastavěná plocha:423 m2


Rodinný dům je navržen na zajímavém a jistě malebném pozemku. Je skrytý před zraky kolemjdoucích a teprve pokud projdeme příjezdovou komunikací, sevřenou mezi parcelami lemujícími ulici, otevře se před námi prostor vymezený ze severu a západu sousedícími domy a z jižní a východní strany zahrádkářskou kolonií oddělenou potokem. V povzdáli tušíme řeku, les a přírodu. Zároveň je samotný pozemek cenný tím, že jsou zde vzrostlé stromy, keře, studny a sklípek.
Při návrhu objektu jsme se proto snažili zohlednit zmíněné klady a respektovat prostředí, ve kterém se nacházíme. Přestože je dům poměrně rozsáhlý svým stavebním programem, bylo přáním investora nestavět dům dvoupatrový, který by znehodnotil sousedním objektům výhledy na řeku a les. Aby tento objem nepůsobil příliš hmotně, je rozdělen na čtyři křídla, která jsou tvarovaná nepravidelně z důvodu maximálního respektování vzrostlých stromů, keřů a stávajících studen, kterým se vyhýbáme, a dům je tak již od počátků obklopen vzrostlou zelení. 
Severní křídlo tvoří garáž, která navazuje na příjezdovou komunikaci, západní a východní křídlo je určeno ložnicím a pokojům dětí, jižní křídlo obsahuje vinný sklípek, který je umístěn ve stopě původního stávajícího sklepa a krytou terasu. Střed mezi křídly, tedy srdce domu, je tvořeno prostorným obývacím pokojem s krbem. Křídla se se svými čely orientují k sousedním pozemkům, proto jsme zde neumisťovali okna, ale plné zdi, obložené přírodním, hrubě opracovaným kamenem tak, aby nebyla rušena intimita obyvatel domu ani sousedů a byl zachován přírodní ráz lokality, pro kterou je kámen typický. Jižní křídlo se v místě sklípku snižuje, což umožňuje vyniknout zelené střeše, která oživuje objekt v celé ploše zastřešení. Střecha je odvodněna do tří chrličů, umístěných v kamenných zdech, které tak za deště budou ozvláštněny elementem tekoucí vody.

Ocenění:

Čestné uznání v Grand Prix Obce architektů 2014 / kategorie: rodinný dům
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
inspirace sklípek
gio
28.08.14 03:51
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od PROJEKTSTUDIO