Dům Tunel

Dům Tunel
Adresa: Suginami, Tokio, Japonsko
Realizace:2011
Užitná plocha:87 m2


Pozemek se nachází na konci ulice s obratištěm ve tvaru písmene T. Naší snahou bylo vizuální prodloužení silnice až na pozemek, čímž vznikla virtuální křižovatka. Vnitřní místnosti a vnější prostory jsou vzájemně propojeny pomocí zářezu do domu, který probíhá podélně a prodlužuje uliční osu. Tímto zářezem vznikly dva druhy prostorů: “uchi“ (“v tunelu“) a “soto“ (“vně tunelu“).
Čelní strana výseku čtvrt válce je zasklená. Vnitřní část tunelu “uchi“ obsahuje dva menší vložené boxy s prostorami ložnice a koupelny. Ložnice je obehnána stěnami, přičemž strop zůstává otevřený. Z ložnice tak lze spatřit vnitřní část tunelu “uchi“ a vnímat ji jako zaoblenou venkovní střechu. Postranní část se dvěma průchody otevírá do “soto“ tunelu, který představuje kaskádovitě osvětlovaný vnitřní prostor.
Při stoupání po schodech se postupně odhalí celý vnější prostor “soto“ tunelu. V mezeře mezi ocelovými podlahami se na stolní desce zrcadlící obraz “soto“ tunelu. Levitující ocelová deska stolu, který má tloušťku pouhých 6 mm, dodává prostoru na surrealistické atmosféře, ale zároveň vytváří s masivní hmotou tunelu příkrý kontrast.
Jeden z návštěvníků popsal svoje pocity, jakoby prostory “uchi“ a “soto“ šálily zažitý způsob vnímání. Člověk si tu připadá, že už je venku, zatímco se stále nachází uvnitř domu. Po zážitcích ze střídání vnějších a vnitřních prostorů (díky ošálenému vnímání) zde člověk může skutečně zažít pocit rozšíření a otevření domu za pomocí tunelu.
Makiko Tsukada Architects
0 komentářů
přidat komentář