Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Budova Houba - rekonstrukce kulturní památky

Autor: Hetedik Műterem | Zsolt Gyüre, Levente Szabó
Spoluautor: Balázs Biri, Dávid Kohout, Orsolya Simon
Architekt novostavby: József Schall (1942)
Zahradní architekt: Csenge Csontos, Borbála Gyüre
Statika: András Nagy
Adresa: Móricz Zsigmond circus, Budapešť, Maďarsko | mapa
Projekt: 2012 Realizace: 2013 - 2014
Soutěž: 2009 Zastavěná plocha: 450 m²

Stavba objektu souvisejícího s dopravou na budapešťském náměstí Móricz Zsigmond Circus byla dokončena v roce 1943 podle projektu Józsefa Schalla. Kvůli svému tvaru se jí začalo později lidově říkat „houba“. Původně odjezdová hala, pokladna s čekárnou a kavárna byly umístěny ve třech sektorech, pod střechou kruhového půdorysu. Ve středu kruhu stávala fontána (kamenný reliéf od László Szomora). Brzy po dokončení byla budova nicméně necitlivě transformována – do jedné z částí byli umístěni dopravci. V sedmdesátých letech se již začal objekt stávat slumem. Díky svému specifickému tvarovému uspořádání a nesmírně subtilním železobetonovým detailům byl objekt v roce 1997 zapsán mezi kulturní památky.

Kruhový půdorys stavby byl původně ovlivněn uspořádáním kolejí tramvajové točny, jež se kolem samotné budovy obtáčely. Na počátku nového tisíciletí se koleje přestaly používat a po jejich odstranění zde zůstala stát pouze kruhová stavba čekající na rekonstrukci. Funkce byla nedávno změněna na veřejný pavilon – k tomuto účelu vypsal v roce 2009 úřad městské části architektonickou soutěž. Studio Hetedik Műterem v ní získalo první cenu.
Základním konceptem návrhu bylo dosažení naprosté kruhové symetrie. Původní kontury stavby byly obnoveny; a poté přidáno nerámované zaoblené tepelně-izolační sklo, zaoblené panely z jemného betonu a současné detaily. Sloupy, nosníky i vykonzolovaná střecha byly během celkové renovace konstukce opraveny a vyztuženy. Potřebné byly také úpravy terénu; původně snížená část stavby byla vyzvednuta.

Původní návrh a proporce zdí a prosklených ploch byly nově formulovány. Podél vnějšího oblouku byla zvolena sjednocující parapetní zeď, zatímco podél oblouku vnitřního bylo použito sklo od úrovně podlahy. Na jednu stranu nové řešení z velké části zachovalo proporci prosklení zdí, na stranu druhou eliminovalo slabiny původní stavby: schody, různé úrovně podlah a parapetů atd.). Další předností návrhu byla jistá protichůdnost vnitřního a vnějšího pohledu, k níž plně opravňovala změněná situace místa (hlučné a rušné kruhové náměstí a oproti tomu tiché, klidné nádvoří).

Kvůli udržení transparentnosti byly obslužné funkce řešeny jako rozměrný funkční nábytek, jenž se nedotýká obvodových zdí – na principu konceptu „dům v domě“. Na druhou stranu, většina obslužných funkcí byla umístěna v suterénu, který je situován pod částí stavby. 

Csaba Masznyik v recenzi napsal: „Rekonstrukce budovy je pokládána za ohromný úspěch – a to jak architekty, tak laickou veřejností, nikoli však historiky umění věnujícími se památkové péči (alespoň ne těmi, které znám). Podle mě se rekonstruovaná Houba stala vyjímečně krásnou, umělecky zvládnutou a pozoruhodně sofistikovanou stavbou, jako by ani nestála v Maďarsku ale někde na Západě. (…) Přístup oproštěný od okázalých gest, vědomě se zaměřující na podstatu, na „poselství“ budovy, vedl k metamorfóze: z Houby se stala současná budova, v níž je minulost mocně přítomná.“ (METSZET 2014/4)

Kráceno redakcí
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 24.09.14
Návštěvnost: 33550 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.