Vinotéka Alegorie

Vinotéka Alegorie
Spoluautor: Miroslav Prášil
Adresa: Štěpánská 37, Nové Město, Praha, Česká republika
Investor:Zeka gruppo s.r.o
Projekt:2013
Realizace:2014
Užitná plocha:42 m2


Zadání:
Místo, kde se mění rychlost vnímání času. Prostor pro hledání správného vína. Místo odpočinku a střetávání nových lidí.

Koncept vinotéky:
Celý prostor se nesu v duchu názvu vinotéky. Šlo o vytvoření místa, kde bude návštěvník v osobní péči vinaře. Proto zde nenajdete například nápojový lístek. Místo něj dochází k debatám o víně přímo před regálem s víny. Po správném výběru, si návštěvník může víno s dalšími pochutinami vychutnat přímo zde, kde si může zvolit různý typ sezení,( na baru, u stolu a nebo na lavici ve výkladci vinotéky). K orientaci vín slouží velké tabule umístěná na stěnách. Prostoru dominují svítidla NEO, která se zde vznáší jako šperk. Doplňující LED pásky zvýrazňují barový pult a nejlepší výběr vín v regálu. Prostor mění atmosféru jednou měsíčně, když zde proběhne vernisáž obrazů, které další měsíc zdobí zdi vinotéky. Celý prostor se v nočních hodinách vyjímá z hlavní ulice ve skleněném výkladci. Prostor se snažil respektovat svým vzhledem funkcionalistický dům, ve kterém se vinotéka nachází.

Uspořádání prostoru:
Vstup je z hlavní ulice Štěpánská. Je zde bezbariérový přístup. Vinotéka je cca pro 10 návštěvníků. U vstupu se vám nabízí pohled na celou vinotéku. Po pravé straně se nachází sezení na lavici s polštáři ve výkladci, před nimiž se až k baru táhnou stolky se židlemi. Po levici je regálová skříň s víny. Na konci místnosti je toaleta pro návštěvníky. Zázemí pro personál se nachází v podzemním podlaží.

Materiály:
Jsou zde uplatněny tři základní materiály, které jsou ve vzájemném kontrastu. Prvním je stěrka Otocento uplatněna po celém povrchu stěn. Její měnící se povrch vytváří snově romantickou atmosféru interiéru. Kontrastem k tmavé stěně je světlý nábytek (jasan - dýha). Třetí materiál stmelující celý prostor je použitý na stolní a barové desce, jedná se o kamennou dýhu - slate lite. Doplňující materiál jsou kovové prvky s povrchovou úpravou, uplatněné na stolech, baru, lavici a dále na soklech.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od A2P.design