Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Areál plážového volejbalu Beachwell Pelhřimov

Autor: studio A – Pelhřimov | Karel Kupec
Spolupráce: Pavel Sochorek, Jarmila Kupcová, Zuzana Matoušková
Adresa: Táborská 2467, Pelhřimov, Česká republika | mapa
Realizace: 07/2013 – 05/2014

Základní myšlenkou projektu bylo vybudovat sportovní středisko pro potřeby beach volejbalu. Soukromý investor, sám velký sportovec, se rozhodl vytvořit sportovní centrum v takové kvalitě, na kterou je zvyklý. Po úvodním zvažování se program projektu ustálil na projekci dvou venkovních a dvou krytých písčitých kurtů. Umístění areálu v blízkosti základní školy nabízí úzkou spolupráci s mládeží a blízkost sídliště nabízí volnočasové aktivity pro obyvatele města.

Beach volejbal vzešel z písečného mořského pobřeží, a proto bylo nutno v architektonické kompozici podpořit lehkost a pokud možno průsvitnost pláště kryté haly. Hala využila základního oblouku dřevěného lepeného vazníku, který je kryt dvouplášťovou pneumatickou textilní membránou. Tvar oblouku koresponduje s trajektorií míče hraného při této hře. Průsvitnost pláště umožňuje lucernový efekt, který je obohacením noční scenérie města.  Štítové opláštění je na léto demontováno a tím je umocněna lehkost letního provozu. Zimní provoz vychází z uzavřeného dvouplášťového pneumatického opláštění a z vnitřního vzduchotechnického režimu, který větrá a vytápí.  Vzduchotechnické centrum je umístěno pod samotnou halou a využívá plynových zdrojů.

U venkovních kurtů je podélně orientován objekt zázemí s terasou, s překrývajícím kšiltem, který napomáhá clonit západní sluneční efekt.  Objekt zázemí tvoří dvě patra. První, podúrovňové, obsahuje saunové centrum - je zde umístěna klasická finská sauna, biosauna, parní sauna, kryosauna a v nedaleké budoucnosti bude instalována i infrasauna.  Druhé patro budovy obsahuje klubovnu a zázemí pro hráče. S podporou investora byl součástí projektu i návrh interiérů stavby. Cílem bylo vytvoření jednoduchého, střídmého a funkčního interiéru.

Objekt zázemí je vyzdívaný a obložený v druhém patře sibiřským modřínem bez povrchové úpravy, střechu tvoří dřevěné sbíjené vazníky opláštěné deskami Cetris s nátěrem bílé barvy. Klubovní patro je hlavně přes terasu prosklené a otevřené ke všem kurtům. V proluce mezi klubovnou a halou jsou umístěny dřevem odcloněné venkovní sprchy. V zimním období pomůže propojit šatny s halou jednoduchý obloukový tunel tvořený lehkou ocelovou konstrukcí opláštěnou stejnou textilií, jako je na hale.

Materiálové řešení, dispozice, orientace ke světovým stranám, urbanistické zakomponování do města - to vše oživuje sportovní dění ve městě, které je mimochodem velice dobře vybaveno pro sportovní život po všech stránkách.















Projekt
Fotograf
Jiří Ernest
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 18.07.14
Návštěvnost: 28084 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.