Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Slezské muzeum v Katovicích
Muzeum Śląskie w Katowicach

Autor: Riegler Riewe Architekten | Florian Riegler, Roger Riewe
Spolupráce: L.Floricel, A,M.Masu, A.Suljkic, P.Lange, A.Pedzwiatr, F.Radoniqi, A.Hüttmayr, M.Müller
Adresa: Kopalniana, Katovice, Polsko | mapa
Web: www.muzeumslaskie.pl
Projekt: 2007-10 Realizace: 2010-14
Soutěž: 2007 Užitná plocha: 21700 m²

Základním cílem nového muzea bylo s minimálními viditelnými zásahy nabídnout co nejširší škálu využití budovy. Podstata prostorového uspořádání vychází z původního významu místa: muzeum i informační centrum budou kompletně umístěny pod zemí. Z celého komplexu budou zvenčí viditelné pouze abstraktní skleněné krychle ukrývající administrativní oddělení, provozní zázemí a vzduchotechniku, navržené tak, aby se přirozeně začlenily do stávajícího souboru budov a vznikl kvalitní „městský park".

Muzeum
Vstupní část muzea s kavárnou se nachází v úrovni přízemí. Eskalátory se sestoupí do prvního podzemního podlaží, kde jsou umístěny pokladny, vstupní kontroly a šatny, k dispozici je také muzejní obchod, knihovna a čítárna. Výstavní prostory v prvním a druhém podzemním podlaží jsou uspořádány tak, že přímo od vstupu jsou přístupny stálé i krátkodobé výstavy, bud obě zároveň, nebo každá zvlášť, dvěma proplétajícími se rampami. Výstavní prostory nejsou odděleny a zůstávají flexibilní pro nejrůznější výstavní koncepce. V druhém podzemním podlaží se nachází také přednáškový sál a seminární místnost. V jižní části jsou umístěny infrastruktura, sklady a pracovny. Ze vstupní části je rovněž přístupné třípodlažní parkoviště s kapacitou 250 parkovacích míst, odkud lze dále pokračovat pohyblivou rampou do informačního centra. V podzemní části muzea zajišťují osvětlení a větrání velké, částečné zavěšené světlíky.

Informační centrum
Informační centrum v podobě desetimetrové skleněné kostky je rovněž navrženo v podzemí a je přístupné rampami. Je vymezeno vnější zdí areálu a sníženo o dvě úrovně.

Kavárna
Stávající budova na severozápadě areálu se díky své centrální poloze a výjimečné atmosféře perfektně hodí pro umístění kavárny. Díky přímému propojení s podzemním parkovištěm i s muzeem může být provozována buď společné s ním, nebo samostatně. Základní myšlenkou bylo vytvořit uvnitř kavárny jakousi zvýšenou platformu, plošinu v úrovni spodního okraje oken, která by poskytovala výhled ven.

Umělecké ateliéry
Severovýchodní budova má být přeměněna na obytný, pracovní, komunikační a výstavní prostor pro mladé umělce a umělce na stážích. Také zde jsme se snažili minimálně zasáhnout do budovy - v přízemí vznikne obytná a komunikační zóna, vyšší podlaží budou sloužit jako ložnice a ateliéry.

Varšavská věž

Takzvaná „Varšavská věž" zůstane zachována v maximální možné míře v původní podobě. V severní části bude zpřístupněna nově vybudovaným výtahem a schodišti, vyhlídková plošina poskytne výhled na celé město.
riegler riewe architekten
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 08.07.14
Návštěvnost: 31166 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.