Powerfit

Klub pro funkční trénink

Powerfit
foto: Eva Vopátková
Dějiny sportu jsou pestré, lemované nezdolnou vůlí i náhodou, stejně jako bývá nezřídka provázen tvůrčí proces. Zásadní okamžiky moderní historie fitness zachycuje „stěna zašlé slávy“ prvního klubu pro funkční trénink v Praze. Jednotlivé milníky jsou zosobněné příběhy, časová osa končí příznačně – vstupem do aktivní části klubu.

1900
: Běh událostí zvrátilo představení pražského cirkusu pana Jakla v Kamhajku u Kolína, jehož hlavní postavou byl obrovitý černoch James Palmare. Ředitel podle zvyku vyzval přítomné k zápasu o ceny. Štíhlý osmnáctiletý mladík odvážně vykročil na podium a za několik minut ležel zápasník na lopatkách. Už roku 1900 se Gustav Frištenský poprvé zúčastnil mezinárodních závodů v Praze a vyhrál nejen v zápase, ale i ve zvedání činek a dokonce v hodu diskem.

1969
: Jako třináctiletý se věnoval fotbalu. Když zjistil, že jeho osobní výkony docházejí jen malého ocenění, ztratil o kopanou zájem. A tak rozšíří svůj sportovní repertoár o plavání, vrh koulí a oštěpem. Teprve když trenér pošle mužstvo do posilovny, poprvé v životě spatří, jak se kulturistům pod tou tíhou napínají ohromné svaly, div neprotrhnou kůži. Vytuší, k čemu je doopravdy povolán. Na soutěži Mr. Olympia 1969 se naposledy nechal Arnold Schwarzenegger vyvést z míry úrovní soupeře a zároveň naposledy ho Sergio Oliva připravil o titul.

2013: Návrh a realizace klubu Powerfit v Praze prověřila schopnosti a ocelové nervy architektonických zápasníků v těžké váze.

2014: Šéftrenér Honza se stal nejen vyznavačem TRX, ale i slovníku jemu vzdálených pojmů a rejstříku nových pohledů vnímání prostoru. Neváhá zasvěcovat návštěvníky klubu do principu čistých linií. Architekti přistoupili k precizaci svých strohých figur, což strhlo nevídanou lavinu zájmu o funkční trénink mezi příznivci této profese.



Poznámka: TRX = Total-Body Resistance Exercise = cviky pro zatížení celého těla
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Povedené
svejky
17.07.14 04:14
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Leoš Horák
Mimosa architekti