Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rekonstrukce bytu v Holešovicích

Autor: Daniela Polubědovová
Adresa: Tovární, Holešovice, Praha, Česká republika
Projekt: 2010-11 Realizace: 2012-13
Zastavěná plocha: 118 m² Obestavěný prostor: 297 m³

foto: Marek Pavala
Původní  rozloha bytu v holešovickém domě z dvacátých let minulého století nebyla příliš velká. Období, kdy se rodina majitelů bytu začala rozrůstat, bylo iniciátorem k radikální rekonstrukci a rozšíření obytného prostoru.
Připojením sousedního ateliéru a části veřejné chodby k bytu, bylo možné vytvořit dispozici se samostatnými ložnicemi pro děti a rodiče s vlastním sociálním vybavením,  poměrně velkou společnou obytnou místnost s kuchyní, malou pracovnu, šatnu i prádelnu.
Bylo však nutné  zcela změnit princip rozvržení jednotlivých místností. Velký obytný prostor s novým prosklením na terasu vznikl spojením dvou sousedních pokojů. Ložnice rodičů s koupelnou a šatnou je v místech bývalého ateliéru, který jsme k bytu připojily. Ložnice dětí nahradila původní kuchyň. Centrální komunikace vznikla propojením obytného prostoru s částí veřejné chodby. Z této haly je přístup do všech jednotlivých zón bytu. Jakýmsi středobodem celého prostoru je améba tvarovaná vlnitým plechem, vložená do centra chodby, skrývající malou koupelnu a skříň. Právě volba organického tvaru koupelny, podpořila plynulost centrální  komunikace. Místnost malé pracovny má výhled do klasického světlíku činžovního domu. Novým velkým oknem jsme do ní pustili světlo, které v kombinaci s jasným žlutým nátěrem starého cihlového zdiva evokuje sluneční svit. Do místností, které jsou situovány v prostoru původní veřejné chodby, proniká denní světlo transparentními skleněnými příčkami, jimiž jsou mezi sebou vzájemně odděleny a uzavřeny vůči chodbě. Motiv jemného pampeliškového chmýří použitý na skle, poskytuje částečnou intimitu místnostem a vytváří pocitovu protiváhu industriálním prvkům interieru.
Procesem rekonstrukce jsme postupně odhalovali původní stavební konstrukce, které nás svým charakterem oslovily a nechali jsme je zaznít téměř ve své původní podobě opatřené jen různobarevnými nátěry. Trámový betonový strop nebyl v původním stavebním záměru zamýšlen jako pohledový, ale odhalením a natřením stropu jasnou bílou barvou získala místnost lehkost s větší velkorysou světlou výšku loftový charakter.
Nové pevné příčky byly postaveny v duchu starého odhaleného pohledového zdiva, principem suchého zdění, neomítnuté, pouze natřené barvou. 
Daniela Polubědovová
Projekt
Fotografie
Filip Šlapal
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 09.07.14
Návštěvnost: 32464 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Velmi povedené Tomáš Gábor 10.07.14 22:46
... Graham 11.07.14 00:09
Podlaha Daniela Polubědovová 14.07.14 11:22
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.