Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rekonstrukce sochařského ateliéru

Autor: OOOOX s.r.o. | Radka Valová, Lenka Míková
Adresa: Na Výšinách, Bubeneč, Praha, Česká republika | mapa
Realizace: 2013


Původní stav
Jedná se o řadový sochařský ateliér ve dvoře letenské zástavby. Jedním z významných sochařů, který v tomto prostoru tvořil, je Josef Mařatka. Modelem pro bustu mu zde v letech 1918 – 1919 seděl první prezident Československa T. G. Masaryk. Původní ateliér tvořila jedna převýšená místnost s navazujícím zázemím skladu a toalety. Prostor ateliéru byl prosvětlen střešním oknem. Na ateliér navazovala malá zahrádka ve vnitrobloku. Bohužel stav objektu byl havarijní, proto muselo během rekonstrukce dojít k náhradě téměř všech prvků.

Dispozice
Nová dispozice ctí původní uspořádání i výšku. Do převýšeného prostoru je usazen obytný pokoj, který je prosvětlen opět střešní ateliérovým prosklením. Do původní hmoty ateliéru je vložena hmota patra, která je z poloviny utopena do interiéru, z druhé poloviny pak přečnívá nad původní střechu. Hmota patra je uskočena od obvodu ateliéru a pohledově je potlačena. Zalomená část pak obsahuje dětský pokoj s velkým prosklením do zadní zahrádky. Díky uskočení hmoty patra vznikla malá střešní zahrádka před koupelnou. Střecha ateliéru je osázena extenzivní zelení. Zázemí je umístěno do stejné pozice jako původní. Vznikly dvě koupelny, ložnice, dětský pokoj a pracovna. Kuchyně s jídelnou je situována pod hmotu patra do snížené části.

Koncept /barevnost /materiály
Z exteriéru je hlavní barevný koncept v odlišných odstínech původní a nové hmoty. Původní je ve „špinavé“ šedé se zelenými rámy oken, nová hmota pak v tmavě šedé s okny ve stejném odstínu. V interiéru se uplatňuje pohledový beton a bílé malby s drobnými akcenty metalického antracitového nátěru na rámu ateliérového okna, sloupech a doplňcích.

Kuchyně a jídelna
Je tvořena varným ostrůvkem v antracitové barvě. Vysoká část se spotřebiči je zabudována do stěny a sousedí se spíží za posuvnými dveřmi. Nad ostrůvkem je osazena spouštěcí digestoř, k níž tvarově ladí i přisazená svítidla. Nad jídelním stolem je osazeno černé „zmačkané“ svítidlo.

Obývací pokoj
Je tvořen pouze velkou knihovnou na celou výšku a křeslem na čtení. Knihovna je koncipována s možností osazení dalších polic do budoucna. Ve spodní části jsou vytvořeny kontrastní antracitové boxy větší hloubky. Pod ateliérovým oknem je osazeno původní svítidlo, a to ve stejném systému – tedy na ocelové lanko, umožňující posun – jako bylo v původním ateliéru.

Ložnice
Je s ohledem na minimální nároky klientů velmi jednoduchá, až strohá. Dvě stěny jsou lemovány horním průběžným oknem, jehož výška je daná mírou „utopení“ hmoty patra do hmoty původního ateliéru. Ložnice je tvořena pouze postelí a vestavnou skříní, která v jedné části ukrývá malý pracovní kout.

Koupelna
Díky umístění do dispozice vzniklo okno se sníženým parapetem, které zajišťuje přísun denního světla. Naopak lem hmoty ateliéru, doplněný zelení, ponechává koupelně soukromí. Koupelna je provedena v bílé stěrce. Umyvadlo do niky je vytvořeno na zakázku z litého mramoru a lem je opatřen otvorem pro pověšení ručníků. Baterie jsou z broušeného nerezu, sprchová hadice v kombinaci s bílou. V rohu místnosti je proveden shoz na špinavé prádlo přímo do prádelny v přízemí.
Spodní koupelna pro hosty je tvořena pouze polootevřeným sprchovým koutem a navazuje na ni technická místnost s pračkou a úklidovou komorou. Zrcadlo nad umyvadlem je opět původní kousek.

Dětský pokoj
Disponuje největším oknem pro maximální přísun denního světla, navíc je orientovaný na západ do zahrady. Pokoj je vybaven velkou vestavnou skříní, jejíž dveře jsou provedeny z magnetické tabuloviny.

Doplňky
Interiér je vybaven doplňky, které jsou nyní součástí rozšíření služeb zvané LooooX = Luxury by OOOOX.













































Projekt
Fotograf
Martin Zeman
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 25.06.14
Návštěvnost: 37806 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Radost v takovém interiéru bydlet Tomáš Gábor 26.06.14 09:32
RE: Radost v takovém interiéru bydlet Radka Valová 26.06.14 18:39
zelená Marek Noskovič 26.06.14 20:54
RE: zelená Radka Valová 27.06.14 06:56
re.ateliér Zdeněk Skála 28.06.14 08:00
... ondrejcisler 30.06.14 02:27
Dotaz Tomáš Gábor 01.07.14 17:12
JJarošová 25.08.14 07:08
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.