Rekonstrukce usedlosti v Jižních Čechách

Rekonstrukce usedlosti v Jižních Čechách
Projekt:2012
Realizace:2013
Zastavěná plocha:440 m2


Předmětem rekonstrukce vesnické usedlosti v jižních Čechách bylo rozšíření její obytné kapacity a zvýšení užitného komfortu pro celoroční využití. Důraz byl kladen na moderní pojetí úprav a citlivý přístup k zachování  původních prvků, celkového architektonického rázu a atmosféry místa. Statek je tradičně uspořádán okolo vnitřního dvora. Tři objekty sestavené do písmene U, uzavřené obvodovou zdí se vstupními vraty.

Ústředním zadáním bylo vytvoření dvou soukromějších a zároveň vzájemně propojitelných obytných jednotek, využívaných více generacemi. Samostatnost je vědomě porušena ponecháním jediné společné kuchyně. Obyvatelé se tak stále potkávají v původní světnici u kamen. Prarodiče využívají spodní úroveň původní chalupy. Dispozice byla upravena vestavbou koupelny a točitého schodiště. Rodiče s dítětem užívají podkroví a novou vestavbu – „dřevěný dům“, provedenou do křížení chalupy a stávající stodoly. Do křížení byla v přízemí umístěna vstupní hala s konzolovým schodištěm, šatna, technická místnost, koupelna a dětský pokoj orientovaný prosklením do stodoly a východní zahrady. Aby byl dětský pokoj osluněn i v odpoledních hodinách, je jeho strop částečně prosklen a skrz horní galerii otevřen k jihozápadním střešním oknům.
Prostor galerie je komunikačním uzlem, propojujícím vstupní halu, dětský pokoj, ložnici a opticky i celý prostor stodoly. V prostoru staré půdy byla situována ložnice s koupelnou a ateliér. Stodola byla vyčištěna, nově vydlážděna a prosvětlena skleněnými taškami. Užívá se jako krytá část zahrady k relaxaci, hrám i jako kino. Přízemí jižního drobného objektu  slouží jako pracovna se samostatnou koupelnou a  zahradní garáž.
skvadra
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Skvelé
Matej Farkaš
15.07.14 12:08
zase jedna cool rekonstrukce po pražsku
Martin Cviček
15.07.14 04:58
Nádhera..
Pavrak
16.07.14 08:22
krásné, citlivé a vtipné
Andrea Šacherová
17.07.14 08:52
krása
havlickovi
17.07.14 08:26
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Skvadra