Vila Wienberg

Vila Wienberg
Adresa: Århus, Dánsko
Investor:Mette a Martin Wienberg
Realizace:2008
Užitná plocha:184 m2


Klidné srdce, nastavení slunci

Prostředí je venku stejně jako uvnitř chladné a uklidňující. Jakmile vaše noha vstoupí na pozemek, obalí se kolem vás pocit podobný hebké šále: příjemně tajemný pocit ocitnout se osaměle v některém z velkých finských lesů nebo dokonce vkročit do vesmíru, kde Jin a Jang konečně našli svoji rovnováhu a harmonii. Je těžké uvěřit, že ve skutečnosti se nacházíte v tradiční obytné čtvrt Højbjerg situované na předměstí Aarhusu.
Donedávna se na tomto malém rohovém pozemku nacházela jen malá letní chata postavená za války v roce 1942 a později se téměř celá ukryla za vysokými stromy. Nyní se domek oděl do zcela nových a ambiciózních šatů. Zvenku jsou stěny obloženy prkny a ke svému okolí se vila obrací prostřednictvím vhodně umístěných oken, které jednak umožňují pronikání krajiny do interiéru a zároveň vytváří chladivý soukromý prostor.
Vila oceněná v roce 2008 architektonickou cenou města Aarhus hravým způsobem rozbíjí přísně čtvercový pozemek na řadou pečlivě koncipovaných úhlů rozložených do několika úrovní. Způsob koncipování nové přístavby působí, jako by organicky vrůstala do bujné vegetace borovic, keřů plumérií a mezi listy rododendronů, čímž zanechává v divákovi dojem, že tu vila jednoduše musela vyrůst přímo ze země!

Světlo a stín
Spojení tvůrčích sil a představ architektů Metta a Martina Wienbergových vedlo ke vzniku této jedinečné a netradiční stavby naplňující jejich rodinný život. Klíčovým slovem celého projektu bylo vytvoření odpovídající atmosféry za použití kontrastních nástrojů: vytvořením krytého vstupu v tradičním stylu pomocí obkladu z černého dřeva a betonu chtěli prohloubit zážitek posunutí od architektonické přehlednosti k otevřené zahradě, která je naopak tvarovaná organicky, ale ostře odděluje část ložnic, která ji zároveň obklopuje a vytváří kontrast k měkkému trávníku symbolizujícímu zelené jezero.
Stěžejním prvkem celého návrhu jsou stromy a rostliny: všechny květinové záhony jsou vysypány hrubou kůrou, aby se ještě více prohloubila představa “malého domu v lese“ a přírodní mozaika z listí vytváří proměnlivý vzor stínů a světelný filtr: manželé nehledali úchvatné panorama, ale spíše dynamickou různorodost poutavých výhledů vnášejících do každé z místností jedinečnou atmosféru.
0 komentářů
přidat komentář