Rodinný dům Ládví

Rodinný dům Ládví
Tento rodinný dům byl původně koncipován jako přízemní. Měl totiž sloužit staršímu manželskému páru, který se chtěl přestěhovat z rušného centra velkoměsta. Nakonec v reakci na místní regulativy přikazující tvar a barvu střechy vznikl koncept domu, kdy pod vlastní střechou vznikla jakási druhá úroveň, která se propisuje až do prostoru zastřešené terasy, která je stejně jako hlavní obytný prostor dvoupatrová.
Realizovaný dům se jen minimálně odchyluje od prvního nápadu, první skici. Základním principem je (pro někoho možná prvoplánový) "dům v domě". Vlastní vytápěná a obývaná část domu tvoří asi jen dvě třetiny celého objemu. Přes tuto dřevěnou kostku je přetažen jakýsi druhý plášť (požadované cihlové barvy), který umožnil vznik meziprostorů a krytých teras. Přesah střechy zabezpečuje zároveň žádoucí stínění, kdy především na jižní prosklené fasádě nebylo pak potřeba instalovat stínicí techniku.
Pozemek domu je bývalá zahrada ve stávající zástavbě, kde předtím stál starý rekreační objekt. Výhodou je, že nový dům jsme zasazovali do stávajícího definovaného okolí a také zahradní architekti měli na co navazovat při svých úvahách. Zahrada tak již po krátké době působí příjemně zabydleně. Orientace pozemku je ideální s přístupovou cestou ze severu. Vjezd a vstup na pozemek jsme umístili do severovýchodního rohu.
Vnitřní dispozice stavby je poměrně klasickým, ale logickým způsobem členěna a zónována na chladnější část zázemí u severní uliční fasády a sluncem prohřátou obytnou část orientovanou na jih. Jak již bylo zmíněno výše, hlavní obytný prostor je členěn do dvou úrovní propojených pohodlným přímým schodištěm. V přízemí je pak ještě hlavní ložnice a pokoj pro hosty, který může sloužit i jako "pánská" pracovna. V podkroví "na galerii" je pak kromě druhé úrovně obýváku i další pokoj a také vstup na druhou úroveň zastřešené terasy, která je zevnitř kompletně obložená modřínovým obkladem.
V přízemí se dá z obytného prostoru vstoupit jak na úzkou terasu na jihu, tak na východní prostornou a zastřešenou hlavní terasu s modřínovou lavicí a bílou okenicí, která v případě potřeby uzavře velké exteriérové okno ve východní fasádě a zjistí tak maximální soukromí.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Prodesi