Rodinný dům Jizerské hory

Rodinný dům Jizerské hory
Tento dům vychází svou základní hmotou z původní architektury jednoduchých, půdorysně obdélných chalup se sedlovou střechou, které jsou všude kolem rozeseté rovnoběžně s vrstevnicemi a přilehlými horskými cestami. Dalším místním fenoménem je kombinace kamenného soklu a dřevěné horní stavby. Tyto dva elementy jakoby spolu
u většiny tradičních stavení ani nesouvisely. Jen tak na sobě "ledabyle" leží. U této stavby je horní dřevěná kostka přes spodní kamenný sokl výrazně překonzolována, jako by ji například posunula lavina.
Pozemek se otevírá na západ panoramatickým výhledům přes údolí. Severozápadní hranici parcely tvoří místní komunikace, ze které se sjíždí k parkování u domu. Celý pozemek je poměrně skalnatý a v jihozápadním cípu se nachází výrazný skalní útvar, ze kterého je také nádherná vyhlídka do širokého okolí. Několik menších balvanů je přirozeně "poházeno" i volně po pozemku.

V přízemí domu je nezbytné vstupní závětří kryté před povětrností s navazujícím nevytápěným úložným prostorem, zádveří, wc, menší kuchyň a variabilně dělitelný obytný prostor propojený s krytou terasou, kterou je možné dle libosti uzavírat velkými okenicemi a zajistit základní komfort i v zimním období.
Z hlavního obytného prostoru se vchází po úsporném schodišti buď dolů do technického suterénu, nebo nahoru do podkroví, kde jsou tři pokoje a koupelna.

Fasáda domu je tvořena vertikálně překládanými modřínovými prkny, která zůstala bez ošetření a nechávají se přirozeně zestárnout. Rámy oken, stínící technika a falcovaná plechová střecha jsou v antracitové barvě. Sokl stavby je z vnější strany obložen místním kamenem. Jako doplněk jsou pak navrženy bílé okenice s obložením z cementovláknitých desek. Chtěli jsme volbou této barevnosti navázat na tradiční roubenky, kde se často přirozeně kombinovala černá (příp. tmavě šedá), bílá s místně dostupným kamenem. Dům tak získal jakési mimikry, které ho zasadily do okolí.

V interiéru je použito ve velké míře dřevo. A to dřevo v různých podobách a povrchových úpravách. Velké plochy posuvných i pevných stěn jsou zhotoveny ze smrkových biodesek. Podlaha v hlavním obytném prostoru je z kartáčovaných dubových prken. Podél panoramatického okna v interiéru jsme umístili průběžnou lavici, která končí až v kryté terase. Srdcem domu i hlavní obytné místnosti je krb, který prohřeje nejen přízemí, ale i podkroví.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Prodesi