Vinařství a hotel Marqués de Riscal

Vinařství a hotel Marqués de Riscal
Adresa: Calle Torrea 1, Elciego, Španělsko
Investor:Vinos de los Herederos del Marqués de Riscal S.A.
Realizace:1999 - 1.6.2006


Autor Guggenheimova muzea v Bilbau se po deseti letech vrátil na místo činu, aby o sto kilometrů jižněji postavil uprostřed vinic luxusní pětihvězdičkový hotel s Michelinskou restaurací. Malé městečko Elciego s tisícovkou obyvatel leží ve slavné vinařské oblast La Rioja na severovýchodě Španělska. Veškeré dění v obci si točí kolem vína a mezi největšího zpracovatele hroznů patří vinařství Marqués De Riscal s více než stopadesátiletou tradicí. Klient se inspiroval modelem Guggenheimova muzea a pověřil stejného architekta, aby vytvořil objekt jehož hlavním úkolem bude přilákat turisty hledající kvalitní víno a neotřelou architekturu.
Na stavbě, která má připomínat ptáka v letu, rozevláté šaty tanečnice nebo víno pryštící z lahve, se započalo již v roce 1999 a jako hlavní architekt se na ní podílel Andy Liu, který byl společně s Edwinem Chanem zodpovědný za vnější vzhled Guggenheimova muzea. Luxusní hotel s restaurací Marqués de Riscal byl dokončen po sedmi letech v červnu 2006. Jeho blyštivé kovové pásy volně poletují nad přísným uspořádáním viničních tratí a lehká ocelová konstrukce kontrastuje se středověkou kamennou katedrálou v obci na protějším kopci.
V hlavní budově o rozloze 2800m² s kromě luxusní restaurace a střešní vinárny s panoramatickým výhledem nachází také čtrnáct hotelových pokoj, jejichž cena se pohybuje kolem 600 euro za noc. Nová přístavba nabízí na ploše 3700m² dalších 29 hotelových pokojů. Převažující částí však nadále zůstávají vinné sklepy, kde dozrává jedno z nejlepších vín oblasti La Rioja.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Frank Owen Gehry