Aktivní rodinný dům ve Svinošicích

Aktivní rodinný dům ve Svinošicích
Rodinný dům je řešen jako přízemní ekologická dřevostavba s pultovou střechou. Dispozičně obsahuje obývací pokoj s kuchyňským koutem, ložnice a dva pokoje. V zázemí je šatna, koupelna, samostatné WC, technická místnost. K domu je přisazen přístřešek pro dvě auta s malou kolnou.
Střecha je v severní části zalomená pro umístění fotovoltaických panelů. Po osazení těchto panelů se dům stane energeticky plusový. Podél jižní fasády je průběžná terasa, která se rozšiřuje ve východní části u obývacího pokoje s kuchyní a slouží pro venkovní sezení s výhledem do krajiny.

Stavební řešení objektu

Nosná konstrukce stěn a podlahy je z úsporných I nosníků, střecha je z příhradových vazníků. Stavba je založena na pásových základech s umístěním stavby na otevřeném odvětraném prostoru. Ve stěnách a podlaze je použito přírodních dřevovláknité izolace a ve střeše je izolace z foukané celulózy. Všechny konstrukce jsou difúzně otevřené. Vzduchotěsnost je řešena pomocí desek OSB. Fasáda je obložena přírodním modřínem Jsou použita okna určené pro pasivní domy s trojskly a s izolovanými rámy.

Vytápění a větrání
Je použito malé tepelné čerpadlo vzduch–vzduch. Jako doplňkové vytápění je použit krb na biolíh a infrapanely. Stavba je připravena na instalaci fotovoltaických panelů na šikmé části střechy.

Použité pasivní prvky
Jsou použita okna určené pro pasivní domy s trojskly a s izolovanými rámy. Jižní fasáda je stíněná přesahem střechy před letním přehříváním.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
ondrejcisler
04.06.14 10:13
...2 PASIV / AKTIV
granko
05.06.14 02:43
Zatěžujííc
Tomáš Pavlas
05.06.14 04:40
co je zatěžující?
Šimon Kopic
05.06.14 06:34
zobrazit všechny komentáře