Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rekonstrukce rodinného domu Lerchova

Autor: studio AEIOU | Jakub Staník, Jan Vojtíšek
Adresa: Lerchova 33, Stránice, Brno, Česká republika | mapa
Investor: Adam Zbiejczuk a Ladislava Zbiejczuk Suchá
Projekt: 2013 Realizace: 2013-14
Užitná plocha: 245 m²

foto: Jakub Holas
Cílem rekonstrukce byla přestavba rodinného domu na vícegenerační dům (3 byty - byt 2+1 (1.np) = 85 m², byt 3+kk (2.np) = 85 m², byt 2+kk (3.np) = 75 m²) se vstupy do bytů v jednotlivých podlažích. Základní myšlenka návrhu spočívala v přiznání původních a nových částí jak po formální, provozní, tak i materiálové stránce. Nové objemy "prorůstají" dovnitř i ven v každém podlaží domu, včetně střechy.
Studie stavebních úprav rodinného domu předpokládala odstranění stávajícího dvouramenného schodiště v jižní části dispozice. Nové ocelové dvouramenné schodiště zůstalo na stejném místě, ale s užší geometrií. Další výraznou úpravou bylo rozšíření zádveří. Zde vznikl prostor pro samostatný vstup do bytu v přízemí a nástup na nové domovní schodiště, které je hlavním komunikačním prvkem v domě. V patře byly vybourány všechny příčky vyjma mezi ložnicemi. Výsledkem je otevřený obytný prostor zahrnující kuchyň s ostrůvkovou linkou, jídelní kout a obývací pokoj, neboli salónek. Dominantním prvkem v otevřeném prostoru je vyzděný víceúčelový blok, vymezující koupelnu s původní litinovou oválnou vanou, kuchyni, spíž a prostor pro lednici. Součástí konceptu interiéru je vestavěný nábytek v podobě knihovny, šatní skříně a policové stěny v salónku. Společenské, jídelní, kuchyňské a hygienické funkční plochy bytu jsou na jedné ose, podtržené vizuálním kontaktem. Stávající dva pokoje zůstávají nezměněny a lodžie na jižní straně byla přestavěna na pracovnu. V podkroví je dispozice obdobná dispozici v patře. Půdní byt je otevřený do krovu vyjma místnost ložnice, nad níž je umístěné mezipatro jako úložný či obytný prostor přístupný po žebříkovém schodišti z obývacího pokoje. Podlaha je na původní úrovní, pouze v kuchyni a na toaletě je vyvýšená nad vazné trámy a vytváří tzv. "pódia".
Vodorovné a svislé konstrukce přistavěných částí jsou navrženy z dřevostavby, v exteriéru obložené modřínovými latěmi v šikmém směru a v interiéru smrkovými palubkami ve svislém směru. Povrch koupelny v patře je z probarvené vápenné kletované omítky v kontrastu s ostatními vápenocementovými omítkami v bytě. Různorodé povrchové úpravy tak podtrhují koncept přiznání původních a nových částí. Z důvodu navození dojmu otevřeného bytového prostoru v patře není příčka do hygienického zázemí vyzděna až ke stropu. Centrální prostor tak působí otevřeněji a vzdušněji. V uličním štítu střešního vikýře bylo umístěné kruhové okno s nerezovou balotinovanou šambránou, která v exteriéru rámuje panorama města a v interiéru vytváří prostor pro odpočinek a sezení.

Literatura

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 13.06.14
Návštěvnost: 41492 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Tleskám Veronika Ondruszová 14.06.14 12:54
Krásne maux 25.06.14 11:07
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.