Vila Bruun

Vila Bruun
Adresa: Puutossalmi, Finsko
Realizace:2012
Užitná plocha:130 m2


foto: Jussi Tiainen
Hlavním cílem při navrhování tohoto celoročně obyvatelného víkendového domu bylo získal co nejvíce denního světla. Celý objekt obíhá pás horních oken kudy v pravidelném cyklu proniká slunce doprostřed interiéru a vytváří z něj součást každodenního života.
Dům se uskupuje kolem atria s výhledem do krajiny Kallavesi. Jádro celého domu představují obývací pokoj a ložnice se zabudovaným krbem, kde lze během zimy jakož i v létě pohodlně udržovat teplo. V případě potřeby jsou využívány také ostatní místnosti. S výjimkou cihelných dlaždic na podlahách je celá zbývající konstrukce domu ze dřeva. Vnitřní i obvodové stěny jsou z borovicového masivu prvotřídní jakosti. Kvalitní jádrové dřevo ze středu kmene poskytuje paletu barevných odstínů. Pevná okna a dveře jsou rovněž provedeny z borovice a bez použití krycích lišt. Venkovní plochy postupem doby zešediví a dřevo opatřené bezbarvým ochranným nátěrem bude časem ztrácet na barevné variaci. Vnitřní dveře a nábytek jsou ošetřeny dřevným olejem. Pro obložní šikmého stopu bylo vybráno osikové dřevo bez suků, které odráží příchozí světlo z horního okenního pásu. Napevno instalovaný nábytek je laminované borovice. Dveře a větrací klapky jsou všechny ruční výroba na zakázku.
Veškerou práci na stavbě odvedl jediný tesař. Díky jeho jedinečným schopnostem disponuje výsledný dům kvalitami truhlářského výrobku. Stavební projekt obsahoval architektův půdorys a řezy. Žádné další papíry nebyly na stavbě zapotřebí – pokud stavitel potřeboval nějaké detaily, tak se podíval přímo do architektovy složky v počítači.
Seppo Häkli
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Jakoo, faakt
09.10.19 03:17
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Häkli architects