Palác Astra

Rekonstrukce

Palác Astra
Spolupráce:Petr Macháček, Vítek Donát
Adresa: Václavské Náměstí 773/4, 1, Praha, Česká republika
Investor:Astreup s.r.o.
Projekt:2010
Realizace:2011


Palác Astra je první funkcionalistickou památkou postavenou v roce 1925-27 na území Prahy podle projektu významného českého architekta Ludvíka Kysely pro továrníka a obchodníka Augusta Lindta. Zajímavostí stavby je spojení progresivního funkcionalistického konceptu budovy s pseudo-rokokovou štukovou výzdobou bývalé kavárny Astra v 1. patře a vinárny Cariocca v 1. suterénu od berlínského architekta Paula Sydowa.

V posledních letech před rekonstrukcí bylo v prvních 4 patrech umístěno knihkupectví Kanzelsberger s kavárnou. Horní patra sloužila jako kanceláře, v suterénech byla situována vinárna Cariocca a technické zázemí domu. Zázemí a technologie objektu vyžadovaly rozsáhlou modernizaci.

Po přestěhování knihkupectví stál před majitelem objektu nelehký úkol najít vhodného nájemce do atraktivních prostor parteru a 1. patra. K jeho nalezení významným způsobem přispěla počáteční spolupráce s naším ateliérem a zpracování tzv. „Feasibility Study“. Součástí studie byl, krom jiného, odhad investičních nákladů v souvislosti s různými přístupy k technickému zhodnocení budovy a zpracování několika variant provozů budovy (obchody, restaurace, bankovní pobočky) pro účely nalezení vhodného nájemce.

Ateliér ASGK Design se podílel na rekonstrukci této významné památkově chráněné budovy jako autor provozní koncepce a generální projektant. Nedílnou součástí projektu byl stavebně-historický průzkum a návrh restaurátorských prací, se kterými má náš ateliér mnohaleté zkušenosti.

Přízemí až třetí podlaží slouží v současné době jako pobočka banky (Raiffeisen Bank). Kancelářské prostory jsou situovány ve 4. - 7. podlaží. Součástí rekonstrukce byla modernizace kotelny a strojoven chlazení v suterénu a na střeše budovy, také modernizace elektroinstalace (osvětlení, systému kontrolovaného vstupu, bezpečnostních i požárních systémů, datové sítě).

Fotografie: P. Pszczolka
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ASGK Design, s.r.o.