Vestibul stanice metra Kolbenova

Vestibul stanice metra Kolbenova
Nadzemní vestibul stanice metra Kolbenova v Praze byl navržen do stávající masivní železobetonové konstrukce, která byla postavena před pěti lety a měla sloužit jako podnož osmipodlažního objektu.
V návrhu vestibulu zůstala masivní železobetonová konstrukce obnažena a oblečena pouze do lehké předsazené fasády. Do nosné konstrukce skeletu byla vestavěna potřebná dispozice dopravního provozu z lehkých montovaných konstrukcí.
Vnější plášť je "porézní" vůči světlu, vzduchu a komunikačním vstupům všude tam, kde je to provozně a funkčně žádoucí. To umožňuje škála materiálů fasády, pevné i otvíravé desky eternitu, pevné i otvíravé tabule skla, kovová síť.
Veřejný prostor pro cestující - vestibul - je vymezen vůči provoznímu zázemí zrcadlivou vnitřní stěnou, která reflektuje provoz a ruch ulice až do interiéru stavby. Pracuje s odrazem pohybu lidí, aut, tramvají a vytváří obraz nový, stále se měnící. Prostor vestibulu je součástí ulice. V jeho rámci jsou pak integrovány i obchody a provozovny služeb.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od d u m architekti s.r.o.