Řadové rodinné domy MikMak

Domy szeregowe MikMak

Řadové rodinné domy MikMak
Autor: ArC2
Spoluautor:Mariusz Szlachcic, Renata Gajer, Robert Budny
Adresa: Międzygórska, Vratislav, Polsko
Investor:Fabryka Projektowa ArC2
Projekt:2010
Realizace:2011-13
Užitná plocha:2532 m2
Obestavěný prostor:15898 m3


Řadové rodinné domy MikMak představují zajímavou stavbu ve více ohledech. Architekti zde vzali na sebe nejenom funkci tvůrců, ale i developerů, kteří domy postavili a nabídli k prodeji. Na okraji města, v místě s průměrnou a nevýraznou architekturou postavili dům, který převyšuje okolní průměr a poutá na sebe pozornost.
Pozemek s novostavbou se nachází v jedné z okrajových čtvrtí Wroclawi, ale má velmi dobrou dopravní dostupnost a dostatečnou občanskou vybavenost. Místo stavby je atraktivní i blízkostí městskému parku, který se rozprostírá podél řeky Ślęży. V bytové stavbě jsou chytře spojeny funkce bydlení individuálního i společného.
V dané části města nebylo možno navazovat na jakýkoliv kontext okolní zástavby. Architekti se proto rozhodli vytvořit svébytnou architekturu, která by mohla nevýraznou čtvrť nově definovat. Za kontextuální přístup, ale lze považovat zarovnání podélné linie stavby s trasou blízkého toku. Ohyb řeky Ślęży se tak v domě projevil v mírné zalomení tři nadzemních částí stavby. Souvztažnost s řekou nejlépe vynikne při pohledu přes řeku, kde nad protipovodňovým valem vystupují nepravidelně tvarované střechy jednotlivých domů a pozorovatel nemá pocit něčeho rušivého a nepatřičného.
Novostavba se skládá celkem ze šestnácti domů, rozdělených do tří částí postavených na jenom bloku podzemního parkingu. Každý dům má jedinečnou dispozici, ale téměř stejnou podlahové plochu s výjimkou větších domů na obou koncích.
Dispoziční řešení domu je jednoduché a účelné. Spodní podlaží je vyhrazeno pro denní zónu a spolu s obývacím pokojem, kuchyní a jídelnou zde najdeme vstupní místnosti domu. Horní patro je vyhrazeno pro ložnice obyvatel domu. Pod celým půdorysem domu je podzemní garáž a pro každý dům jsou vyhrazena dvě parkovací stání v odděleném boxu. Součástí parkovací boxu pod každým dome jsou i skladovací a technické místnosti.
Rozdílný tvar a velikost domů je sjednocen obkladem z titan-zinkového plechu. Monochromní barevnost je reakcí architektů na přebujelou barevnost polských staveb vznikající v devadesátých letech. Zajímavostí je i to že architekti ze studia ArC2 mají svoji kancelář na dohled od řadových domů Mik Mak.
Vladimír Balda
0 komentářů
přidat komentář