Náměstí Nowy Targ

Plac Nowy Targ

Náměstí Nowy Targ
Spolupráce:Piotr Guliński
Adresa: Nowy Targ, Vratislav, Polsko
Soutěž:2010
Realizace:2013


Nowy Targ je jedno ze tří historických náměstí Vratislavi založené v rámci obnovy města po jeho vypálení Mongoly v polovině 13. století. Nový trh (přeložený název) se stal se novým obchodním centrem středověkého města. Na konci druhé světové války byla veškerá okolní zástavba zničena s výjimkou dvou historických domů, kdy jedním z nich byla radnice města. Okolní novodobá zástavba představuje příklady, odbornou veřejností ceněné, velmi kvalitní architektury ze 60. let minulého století.
Rekonstrukce náměstí vzešla z vítězného návrhu architektonické soutěže pořádané v roce 2010. Návrh rekonstrukce se inspiroval původními původní podobou náměstí, která byla komplexně řešena spolu s návrhem a výstavbou moderních bytových domů v minulém století. Základem návrhu, původního i současného, je mřížka v rastru 5 x 5m, která je v ploše náměstí zobrazena pomocí kontrastu dvou barev použité dlažby. Mřížka definuje velikost a umístění všech objektů na náměstí a to včetně mobiliáře. Na náměstí jsou zachovány původní vzrostlé stromy, které stejně jako předchozí řešení navazují na mřížku. Na náměstí bude realizována kašna, kterou zatím vyznačují pouze lavičky – lehátka umístěné uprostřed plochy náměstí. Pod velkou částí plochy náměstí je vybudováno podzemní parkoviště. Jeden z dvou výstupních objektů z podzemního parkingu bude dostavbě rozšířen městský pavilonu s informačním střediskem a kavárnou. Plánované stavby také důsledně vycházejí z rozměrů mřížky s modulovým rozměrem 5 m. Celá střední plocha náměstí je pro auta nepojízdná s výjimkou části s vjezdem do podzemního parkingu.
Rekonstrukcí náměstí Nowy Targ se tomuto veřejnému prostoru navrací důstojnost odpovídající jeho historickému významu a poloze v rámci centra historického města. Sympatické je, že je autorům podařilo s realizací navázat i na historii poměrně nedávnou, architektur šedesátých let, která je polskou odbornou veřejností velmi ceněna.
Vladimír Balda
0 komentářů
přidat komentář