Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
NOVY fullbanner
HLEDEJ v sekci     
Řadový rodinný dům

Autor: Jan Roháč
Adresa: Záluské 11, Jinonice, Praha, Česká republika | mapa
Realizace: 2013 Užitná plocha: 92 m²
Zastavěná plocha: 57 m² Plocha pozemku: 112 m²
Obestavěný prostor: 355 m³

foto: Ester Havlová
Stavba je součástí souboru malých řadových domků. Řada je orientována severozápad-jihovýchod. Průčelí jsou potom ideálně orientována, severovýchodní vstupní a jihozápadní do pobytové zahrady.   Původní domky byly projektovány v roce 1930. Domky mají průběžnou sedlovou střechu. Šířka parcel je 5,0 m. Hloubka původních domků je 7,2 m. Většina domků prošla stavebními úpravami. Provedené úpravy okolních domků zahrnují přístavby, půdní vestavby a s tím související změny tvaru střechy dále úpravy otvorů včetně členění a barvy okenních rámů.
Nový dům: Protože se jedná o řadovou zástavbu, byla hmota domu určena danými parametry sousedních staveb.  Návrh budovy tak spočíval pouze v upřesnění proporcí a řešení detailů. Zejména návrhu základního detailu osazení oken na konstrukci. Okno má šířku parcely a konstrukční výšku podlaží. Je osazeno zvenku. Není vloženo do otvoru. Toto okno se opakuje dvakrát na každé fasádě. Rozsah prosklení byl určen jednoduchým parametrem, a to maximalizací prosklení obou průčelí.  Nosnou konstrukcí domu je ocelový skelet. Ocelová nosná konstrukce byla zvolena proto, aby poměr hrubé podlažní plochy k ploše užitné byl co největší. Jinými slovy tak, aby konstrukce zabírala v půdoryse minimum z omezené zastavitelné plochy. 
Okna: Rámy okenních profilů jsou hliníkové. Materiál byl navržen z důvodu realizovatelnosti relativné velkých křídel. Křídla mají rozměr cca 2,5 x 3,0 m (š x v) . Barva okenních rámů původní zástavby je bílá. Bílá jsou proto i okna novostavby.
Dispoziční uspořádání:  Hlavní vstup je ze severovýchodu. Od komunikace je fasáda oddělena malou předzahrádkou. Půdorys přízemí je jeden otevřený prostor s funkcemi vstupního prostoru, jídelny, kuchyně a obývacího pokoje. Ze zóny obývacího pokoje se vstupuje na zahradu. Na zahradě je vzrostlý strom - meruňka.  V přízemní je stavebně oddělena koupelna s WC. 2.np je s 1.np propojeno přímočarým jednoramenným schodištěm. Ve 2.np jsou dvě samostatné ložnice, WC s umývadlem. Terasa navazuje na severní ložnici. Suterén není přímo propojen s nadzemním podlažím. Do pokoje v suterénu se vstupuje pouze přímo ze zahrady.

Literatura

Projekt
Fotografie
Ester Havlová
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 09.04.14
Návštěvnost: 43482 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Hmmmm adamhorak 10.04.14 08:23
Pěkná uliční fasáda Lumír Gazda 10.04.14 09:06
Čo na to kolaudačná komisia? jma205 10.04.14 09:25
Podívaná Alfonsio 10.04.14 09:50
Fajn-konec nudy David Vašíček 10.04.14 10:35
... Daniel John 10.04.14 11:27
Krása Jeník 10.04.14 12:03
Podle... Winter 10.04.14 15:33
pěkné, ale... šárka 10.04.14 22:47
prosklenní tomcerny 12.04.14 20:29
koupelna Martin Přibík 27.04.14 18:14
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.