Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům v Plzni

Autor: OOOOX s.r.o. | Radka Valová, Petra Sotonová
Adresa: Plzeň, Česká republika
Realizace: 2013


Původní stav – jedná se o typový projekt Central Group Klasik 4A, 5+1 s garáží. Klient nemovitost pořídil ve stavu holobytu, kdy bylo osazeno pouze monolitické betonové schodiště. Prázdný prostor, byť v katalogovém projektu nás nadchnul. Hmota dvouramenného točeného schodiště krásně dominovala celému prostoru spodního patra. Toho jsme se rozhodli využít.
Dispozice – Původní dispozici jsme zavrhli a prostory nechali maximálně otevřené. Došlo k zvětšení obytného pokoje, který je od vstupu oddělen pouze prosklenou posuvnou příčkou a umocňuje tak pohledově právě dominantu schodiště. Úložné prostory a zázemí nahradily původní garáž, kde navíc vznikla šatna vedle vstupu. Hlavní změnou horního patra bylo ponechání otevření do krovu, což prostor velmi příjemně provzdušnilo. Dispozici horního patra jsme upravili tak, že se hlavní koupelna stala součástí ložnice, jeden z pokojů pak zůstal bez příček otevřený jako galerie. Tam se do budoucna počítá s umístěním dětského obývacího pokoje, nebo PS herny.
V obývacím pokoji jsme spojením dvou francouzských oken na zahradu zvětšili otvor, do kterého jsme osadili posuvné okno v ocelovém rámu. Dále jsme doplnili pevné prosklení do štítové stěny a díky tomu došlo k prosvětlení kuchyně s jídelnou. Největším zásahem do exteriéru a zároveň potlačením vzhledu katalogového domu bylo nabarvení fasády pouze v jedné barvě, a to šedé. S odstupem času nás těší, že jsme tím iniciovali "přebarvení" celé ulice do šedých tónů místo původní pastelových kombinací.
Koncept / barevnost / materiály  - díky tomu, že klienti žili pár let v Norsku, je celý interiér inspirován skandinávským designem, tedy jednoduchá monochromatická barevnost a přiznání původní struktury materiálů. Díky tomu zůstaly přiznané původně nepohledové, nahrubo hoblované prvky krovu, které jsou natřeny na bílo. V přízemí zůstal původní keramický strop uložený do ocelových nosníků, také v bílé barvě a nejvýrazněji pak stěny v dětské koupelně s bíle natřenými porotherm cihlami. Bílou barvu doplňují cementové stěrky a industriální svítidla. Drobným barevným akcentem je použití dubového dřeva.
Kuchyně a jídelna – jsme proti původně plánovanému uspořádání do U upravili na dvě rovnoběžné linky, jedna vysoká se spotřebiči a úložným prostorem v bílé matné barvě, ostrůvek pak v antracitu s naloženou hmotou z umělého kamene pro vaření a navazujícím dubovým jídelním stolem. Tím jsme dosáhli umístění dlouhého stolu do poměrně úzkého prostoru. Prostřední část vysokých skříní je tvořena skládacími dveřmi, za nimiž je další pracovní plocha, zejména pro domácí roboty a kávovar. Nad varným ostrůvkem s plynovou deskou je pak zavěšena lustrová cirkulační digestoř.
Jídelní stůl je doplněn sestavou různorodých židlí v bílém provedení.
Obývací pokoj - dominantou obývacího pokoje je schodiště natažené antracitovou stěrkou. Zábradlí je řešeno bavlněnou sítí v rámu v prostoru a trubkovým madlem.  Sofa je provedena jako sestava polštářů na pevném soklu. Knihovnu nahrazuje kompozice otevřených a zavřených čtvercových modulů v různých barvách bílé, černé a dubové.
Ložnice  - hlavní ložnice je spojena s otevřenou koupelnou. Koupelna je provedená v černé stěrce a tvoří jí velký sprchový kout s kouřovým prosklením a volně stojící umyvadlo s baterií z podlahy. Do šikminy jsou v části ložnice umístěny 2 oddělené malé šatny pro každého z rodičů. Pohledu do šaten brání knihovna v prostoru, jejíž hloubka umožňuje zaplnění knihami z obou stran. Čelo postele je provedeno z dřevěného obkladu ve stejném materiálu jako podlaha. Navíc je čelo nepřímo osvětleno led páskem. Postel je zaoblená čalouněná konstrukce z bílé koženky s úložným prostorem pod matracemi.
Koupelna – další dětská koupelna je provedena celá v bílé barvě. Stěny zůstaly neomítané, pouze s voděodolným nátěrem přímo na zdivo. Pod šikmou střechou je umístěna volně stojící vana z litého mramoru. Oválné umyvadlo je umístěné na dubovou desku na bílé ocelové konstrukci, kompozice je doplněna opřeným vyoseným zrcadlem ve starém rámu.
Doplňky – Celý byt byl dotvořen  doplňky jako jsou textilie na zakázku, zrcadla v historických rámech, betonové stolky a poufy, které jsou nyní součástí rozšíření služeb zvané LooooX = Luxury by OOOOX.

































Projekt
Fotograf
Martin Zeman
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 01.03.14
Návštěvnost: 34722 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.