Přestavba domku z 30. let

Přestavba domku z 30. let
Dům k rekonstrukci si investoři, manželé s třemi dětmi, vybrali v městečku kousek od Prahy. Stavbu z 30. let zvolili záměrně, věk a charakter domu jim vyhovoval, ale nevázal je k němu žádný citový vztah, takže dokázali objektivně zhodnotit jeho potenciál a přistoupit k celkové rekonstrukci.

Zásadní byla změna dispozice. Hlavní obytné místnosti byly původně orientovány do ulice a zahrada v severozápadní části pozemku zůstávala bez vztahu s domem. Vstup do domu z jihovýchodu architekt Viktor Koreis ponechal na stejném místě. Z většiny malých místností v přízemí však zachoval pouze obvodové stěny, část středové nosné zdi a schodiště. Celý vnitřek domu architekt otevřel a propojil v jeden spojitý prostor. Na zádveří navazuje malá hala, prosklenou dřevěnou stěnou se z ní vchází přímo do kuchyňského koutu, druhé dveře pak vedou do společné obývací části s jídelnou a sezením. Směrem na východ se dům rozšířil o malou přístavbu se sociálním zázemím a francouzskými okny.

V patře domu se nachází velká rodinná koupelna, ložnice rodičů s vlastní šatnou a velký dětský pokoj. Ve vrcholu vysokého krovu se ještě našel prostor pro další pokoj a pracovnu. Dům je z části podsklepen, v suterénu byla umístěna komora, technická místnost, sklep a prádelna.

Dům obklopuje nově přistavěná půlkruhová terasa, sahající od jihovýchodní po severozápadní nároží. Dá se na ni vyjít francouzskými okny z obývacího pokoje, jídelny i z kuchyně. Na severní straně ji chrání dřevěná pergola. Rozdíl mezi úrovní zahrady a 90 cm vysokou podezdívkou z lícových cihel vyrovnává široké venkovní schodiště o šesti stupních.

Dům dále prošel zateplením, výměnou oken, dveří, střešního pláště i podlah a instalací a vybudováním nového sociálního zázemí. Venkovní autentický ráz se mu však majitelé ve shodě s architektem rozhodli ponechat včetně původní velikosti a členění oken a výběru materiálů. Vzhledem k výšce původního krovu se rekonstrukce obešla bez podstatných zásahů do střechy, přibyl pouze dlouhý vikýř s řadou dvoukřídlých tabulkových oken na severní straně, který osvětluje ložnici rodičů, komoru a koupelnu. 

Francouzská okna jsou opatřena klasickými lamelovými dřevěnými okenicemi. Dobový ráz navozují také masivní podlahy z dubových fošen, dubové dveře do obložkových zárubní s profilovanými výplněmi, repasované dřevěné schodiště, italské vypínače a zásuvky, které se dnes vyrábějí jako napodobeniny předválečných výrobků. Vybavení interiéru pochází zčásti z bazaru, zčásti bylo vyrobeno na míru podle návrhů Viktora Koreise. Kuchyňská linka stejně jako sedací souprava či koupelna mají moderní design, chloubou domu se však stala dřevěná prosklená stěna s profilovými rámovými výplněmi a dekorativním pískovaným sklem.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Detaily
24.02.14 10:36
Skoda ze nejsou..
takyarchitekt
25.02.14 02:56
tak to je
Tomáš Vích
25.02.14 09:28
Nejdůležitější je
Dr.Lusciniol
25.02.14 12:28
30. léta
Marpen
26.02.14 09:01
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Viktor Koreis