Port X

Port X
Spolupráce:Tomáš Kalhous
Adresa: Vltava, Praha, Česká republika
Projekt:2006 - 2009
Realizace:2013<BR><B>Výroba: </B>atelierSAD s.r.o., Derek yacht s.r.o.


PORT X může plout na vodě nebo stát na zemi. Může být vaším novým domovem, inspirativním pracovním prostorem nebo exkluzivním showroomem. Čímkoliv, co vás napadne.
Hausbót nebo dům? Obojí. PORT X je odvážnou výzvou konvenčním hausbótům i domům. Jeho ladné křivky jsou dílem designérů Jerryho Kozy a Adama Jirkala z Atelieru SAD. Reprezentují nadčasový, čistý a funkční design a jsou příkladem vzácné harmonie moderních techno- logicky vyspělých i přírodních materiálů.

PORT X je složen z několika segmentů. Lze jej snadno rozložit a opět smontovat. Vyniká plnou mobilitou a je vždy připraven pro přesun na jiné místo. Co může být pro někoho třešničkou na dortu, bude pro mnohé hlavním argumentem, proč se pro tento unikátní koncept rozhodnout. Otevírá nejen nové možnosti deponování na místech, kde je konvenční výstavba problematická, ale umožňuje také pružnější přizpůsobení životnímu tempu jeho uživatelů. Může růst spolu s vaší rodinou či firmou, měnit svou strukturu i formu.

PORT X vám umožní zbavit se nutnosti připojení k elektrické rozvodné síti. Stavba nabízí možnost umístění solárních kolektorů, větrné elektrárny i nádrže na vodu - a v případě užití jako hausbótu také toaletu nezávislou na připojení ke kanalizaci.

Díky precizně zpracovaným přírodním materiálům a elegantním a příjemným tvarům rozehraje PORT X vlídný dialog s okolím. “Člověk si má užívat místa, na kterém je,” říká jeden z autorů návrhu Adam Jirkal a jeho kolega, spoluautor návrhu Jerry Koza, dodává: “Budova navazuje kontakt s prostředím. PORT X je nízko nad vodou nebo terénem. Přední část dodává příjemnou světelnost, zadní zase přirozenou intimitu”.

Pokud dáváte přednost aktivnímu životu, s PORT X se nemusíte obávat stereotypu. Svůj moderní příbytek totiž můžete přemisťovat z místa na místo. PORT X vás neuváže k jednomu pozemku, jednomu výhledu. Naopak, může se s vámi posouvat stejně jako vaše perspektivy a prefe- rence. “Z města rovnou ke sjezdovce, z hor do nížiny, do malebné vesničky, na vodu nebo souš - takové budou vaše možnosti, ze kterých můžete volit kdykoliv se vám zachce,” vypočítává Jerry Koza. PORT X si jednoduše přesunete tam, kde se vám bude líbit a budete šťastní.

Objekt hausbótu se skládá ze dvou samostatných částí. Ponton, na kterém jsou umístěny moduly užitné části, zajišťuje stabilitu a mobilitu PORT X v případě tažení lodí. Objekt se může přemisťovat dle požadavků majitele a aktuálních možností kotvení na toku řeky. V případě ohrožení lze táhnout do ochranného přístavu.
Výškový rozdíl mezi břehem a PORT X je řešen mobilní lávkou. Celý objekt je bezbariérový, výška podlah tvoří jednu rovinu ve všech místnostech.

PORT X je jednopodlažní, má obdélníkový tvar s pultovou střechou. Sestává z 3-6 segmentových dílů – modulů. Pomocí lávky je možné propojit více modulárních objektů. Jednotlivé segmenty jsou vyrobeny z kompozitového sendviče, který tvoří několik vrstev laminátu a tepelné izolace. Segmenty mají tvar písmene „C“ v průřezu, je tedy spojena podlaha, boční stěna a strop. Ve stropě jsou umístěny plastové střešní světlíky, které prosvětlují místnosti a zajišťují jejich větrání. Všechny světlíky lze otevřít a díky LED páskům, kterými jsou lemovány jejich hrany, plní i funkci svítidel.
Vnitřní prostor je rozdělen SDK příčkami. V prostoru je navržen modřínový obklad. Ten je použit na podlahu, strop i stěny.
Obytné místnosti mají výhled orientovaný převážně na vodní plochu. Fasáda na této straně je prosklená s otevíratelnými francouzskými okny umožňujícími vstup na terasu. Na fasádě orientované k břehu jsou umístěny pouze vstupní dveře. Na bočních stěnách fasády jsou pevně zasklené okenní otvory.
V objektu jsou rozvody vody, kanalizace, elektřiny (silnoproud a slabo- proud), ventilátory, čidla, světla, atd. Teplou vodu zajišťuje elektrický ohřívač vody o objemu 125 litrů. V podlaze jsou zapuštěny elektrické konvektory, které vytápějí místnosti.

Plocha objektu : 155 m²
Užitná plocha: 105,5 m² + 35,5 m² (terasa)
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Skvělý nápad
Jakub Podešva
29.05.14 10:26
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od atelier SAD