Rodinný dům v Řevnicích

Rodinný dům v Řevnicích
Spolupráce:Dušan Sinetar
Autorizovaný inženýr: Tomáš Kalhous
Projekt:2009
Realizace:2010
Užitná plocha:109 m2
Zastavěná plocha:164 m2


Jedná se o přízemní jednopodlažní objekt obdélníkového půdorysu se střechou ve tvaru přímkové plochy. Křivka střechy je tvarována užitností vnitřních prostor. V návrhu jsme kladli důraz na prostorové tvarování a funkční dělení vnitřních prostor.
Vytvořili jsme jasnou vnitřní hierarchii, která usnadňuje užívání objektu. Společné obytné prostory mají díky vyšší světlé výšce reprezentativní charakter. V dětských pokojích se světlá výška naopak zmenšuje, prostor je tak intimnější. Světlá výška ve všech místností roste směrem do zahrady. Místnosti se otevírají slunci a zeleni. Trychtýřový tvar jižní fasády se snaží všechny tyto atributy zahrady maximálně vstřebávat.
Fasáda objektu je z modřínových prken a vodovzdorné překližky. Povrch sendvičových stěn tohoto vstupu je z titanozinkové plechové krytiny.
Vstupní halu objektu tvoří oddělená hmota trojbokého hranolu. Objekt je provozně rozdělen na vstupní a obytnou část.
První část je umístěna na severní fasádě. Jedná se o místnosti "nalepené" na severní fasádu - zádveří, hala, WC, komora, sušárna a technická místnost. Tyto místnosti tvoří hlukovou bariéru, která částečně odstiňuje i hluk z ulice a od železnice, zvyšuje se tak komfort bydlení.
Druhou část domu, hlavní obytná místnost s kuchyní, je umístěna v jihozápadní části objektu. Pouze jedno okno je také na severní fasádě. Hlavní prostor je takto možné vyvětrat příčně. Na jižní straně domu jsou umístěny i dvě ložnice a hlavní koupelna s WC. Ze všech obytných místností, i koupelny, lze vstoupit na venkovní terasu.
Propojení zahrady a domu je leitmotivem celého domu.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Chválím funkční půdorys
Eva Šindelářová
22.05.14 01:23
dobrý nápad
Ivana
23.05.14 09:17
Naživo...
Petr Janda
05.09.14 08:34
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od atelier SAD